Нови Технологии

Само роботи на следващата Олимпиада в Китай

Computer World

Китай планира да организира първите по рода си Олимпийски игри за хуманоидни роботи през юни 2010 г., които ще включват битки, танци, надбягване и др., съобщи държавна новинарска агенция Xinhua на 4 ноември.


Организаторите очакват повече от 100 университета от 20 страни да изпратят участници в Олимпиадата, като изискванията са роботите да са хуманоидни, т. е. с по две ръце и два крака. Роботи с колела няма да бъдат допуснати до игрите.


Целта на събитието, което ще се проведе в северния град Харбин, е да допринесе за направата на роботи, които са достатъчно умни, за да служат на хората в домовете им, казаха от Xinhua, цитирайки организатор от Технологичния институт в Харбин. Точно затова, една от дисциплините в игрите ще е домашната работа, включваща чистене и полагане на медицински грижи.


Лидерите на Китай от дълго време считат технологиите за изключително важен икономически сектор. Правителството е финансирало редица научни проекти, за да може държавата да разработи свои собствени технологии, като процесори и стандарт за мобилни комуникации от следващо поколение.

IDG News Service, Пекин

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X