Нови Технологии

Gartner: 80% от фирмените платформи за сътрудничество ще преминат към Web 2.0

Computer World

Според Gartner 80% от корпоративните платформи за сътрудничество ще бъдат предимно на основата на браузър базираната Web 2.0 технология до 2013 г.

От компанията прогнозират, че управлението на прехвърлянето на потребителите от файлово ориентирания към Web 2.0 подход ще бъде огромно предизвикателство.

Съществуват фундаментални различия между тези работни стилове, които са файлово ориентирани и базирани на документи, и онези, които са на основата на Web 2.0 и браузъри“, подчерта Джеф Ман, вицепрезидент на Gartner. Обикновено, потребителите се разделят на два отбора: едните предпочитат работата с файлове и документи, а другите си взаимодействат със съдържание и други хора директно в уеб сайтове. Но разликата между двата стила на работа е далеч по-дълбока от нивата на предпочитанията.

Потребителите, прекарали години, използвайки основно пакети като Microsoft Office, обикновено предпочитат файловата ориентация и вероятно биха намерили стряскаща средата Web 2.0, където хората могат да редактират една страница по едно и също време, добави Ман – По подобен начин потребителите, свикнали със свободата при уикитата и блоговете, ще се озадачат пред по-силно структурираните изисквания за употребата на документните хранилища. Това несъответствие между очакванията и работните стилове лежи в сърцата на много проекти, изправени пред проблемите с привикването на потребителите.“

Независимо от това, че документно ориентираните платформи са добили достатъчно популярност, тенденцията е ясно насочена към въвеждането на повече Web 2.0 инструменти. Все пак Web 2.0 няма да измести изцяло работата с документи, тъй като тя предлага по-висока продуктивност или е по-подходяща в някои случаи, твърди Ман. Задачите, които изискват последователни одобрителни процеси или когато крайният продукт е файл, ще бъдат по-лесни за изпълнение в класическата документна среда.

Освен това, някои продукти за сътрудничество имат хибридна Web 2.0 и файлова ориентация, а няколко браузър базирани офис продукти позволяват работата с файлове. Например Google Apps, Adobe buzzword и Zoho, които са твърдо в „лагера“ на Web 2.0, работят и с файлове - чрез сваляне на версии, които да се ползват офлайн, или чрез организиране на съдържанието онлайн, използвайки файлоподобни интерфейс-метафори.

Еволюирането на технологиите и увеличаването популярността на Web 2.0 в крайна сметка ще намали или дори ще елиминира различията между файлово ориентираната среда и онлайн средата“, прогнозира Ман.

Channelworld, Индия

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X