Нови Технологии

GNSS мрежата ГеоНет осигурява измервания в реално време с точност до 1см

Владимир Владков

Мрежата ГеоНет, изградена от 30 базови GNSS станции от ново поколение, които осигуряват пълно покритие на територията на България, бе представена в София от специалисти на Зенит-Гео и нейният американски партньор Trimble Navigation. „Базовите станции записват данни на всяка секунда, 24 часа в денонощието, обясняват от Зенит-Гео. - Данните се получават от сателити на американската спътникова система GPS и руската ГЛОНАСС. Получената информация се предава в контролен център, където се разпределя, съхранява, анализира и предоставя на крайните потребители."
Според създаделите на GNSS мрежата тя премахва нуждата от използване на собствена референтна станция за измервания в реално време (RTK), предоставя и данни за последваща обработка. „Основните предимства на ГеоНет са точност на получените данни, достъп до услугите в реално време чрез интернет връзка през мобилен телефон, непрекъснат мониторинг, онлайн администриране, лесен контрол и управление на разходите", допълват създателите й.


Всички тези характеристики на мрежата намират приложение при прецизно определяне на координати за нуждите на геодезията, строителството на сгради и инженерни съоръжения, пътно строителство, навигация на пътностроителни машини и земеделска техника, железопътна инфраструктура, изграждане на тръбопроводи, кадастрални дейности, изследователски проекти, комуникация, управление и контрол на системи. Сред приложенията на мрежата са предоставяне на диференциални корекции за поддръжка на ГИС системи; събиране на данни, свързани с опазването на околната среда и водите. „Нашата цел е да предоставим услуги, които се базират на напълно завършено GNSS решение, което е комбинация от технология, качествена екипировка, софтуер и поддръжка", обяснява инж. Деян Киров, мениджър на проекта ГеоНет.
Мрежата ГеоНет използва последните иновации в GNSS технологиите. Според Павел Пилар, регионален търговски мениджър в Trimble Navigation, „GNSS инфраструктурата е основата, която дава високата точност на измерванията. А те са гаранция за успешното завършване на един проект."
CW/Б
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X