Мнения

ICTalks, еп. 32: Дигитални войни - на фронта е TikTok

Майя Бойчева-Манолчева

През последния месец дигиталната война между САЩ и Китай се разрази с нова сила. Популярната сред младите хора социална мрежа за кратки видеа TikTok беше обвинена от САЩ в шпионаж. Заговори се за забрана на социалната мрежа в страната, появиха се купувачи. За причините, хронологията на събитията и последствията разговаряме с Иван Гайдаров, редактор в Computerworld и сп. CIO в еп. 32 на подкаста ICTalks "Дигитални войни - на фронта е TikTok".

"Тук става дума за продължение на досегашния сблъсък между двете най-големи технологични сили - САЩ и Китай. Американската администрация отново действа превантивно и отново в основата на нейната реакция седи същото, което седи и в основата на реакцията ѝ срещу Huawei. Това е законодателството, което беше прието в Пекин и според което частните компании са задължени да съдействат на разузнавателните служби, ако това се налага", коментира той.

По думите му проблемът не е свързан толкова с технологиите, а е въпрос на геополитика. "Едно време оръжейната индустрия беше основното поле, на което се водеше Студената война, а в момента това са технологиите", смята Гайдаров.

Според него наред с геополитическия проблем в случая трябва да се говори и за влиянието на социалните мрежи като цяло. "Щом 50% от американското общество в лицето на гласоподавателите на демократите могат да оправдаят загубата си на изборите с една социална мрежа като Facebook, това означава, че като цяло обществото отдава огромно значение на социалните мрежи и може би те наистина го имат", коментира още той.

И още - шпионаж или разчистване на конкуренцията е истинският повод? Ще има ли сделка с Майкрософт и какво се случва с другата голяма китайска пратформа WeChat и конфликта ѝ с Apple. И как ще завърши този нов геополитически сблъсък - слушайте тук.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X