Мнения

Statista: Напускането на семейното "гнездо" намалява риска за възрастните родители

Владимир Владков

Статистиката показва, че много италианци живеят все още с родителите си и това е една от причините смъртността в Италия от пандемията с коронавируса COVID-19 да e толкова висока. Това поне твърди сайтът за статистически графики Statista.com.

Броят на италианците, заразени с COVID-19, е почти 60 хиляди към 23 март сутринта, а броят на починалите е 5476. "Особено стряскаща са данните от събота, когато за един ден от усложненията заради новия вирус починаха 793, а в неделя броят "спадна" до 651, коментира Нийл МакКарти от Statista.

Средната възраст на починалите в Италия е 78,5 години, а общият брой на починалите италианци надхвърли дори тези в Китай, въпреки че броят на потвърдените заразени все още е по-малък. "Има различни теории защо тази болест е много по-смъртоносна за италианците, като най-очевидната е, че делът на старите хора е много по-голям, допълва МакКарти. 23 на сто от населението на Италия е на възраст над 65 години, а многобройни изследвания показват, че COVID-19 се оказва най-смъртоносен именно за тази възрастова група."

"Трябва да се отбележи, че младите италианци си взаимодействат с техните родители, баби и дядовци много повече от младите хора в други страни. Според данни на ОИСР от 2014 г., 81 процента от италианците на възраст между 15 и 29 години все още живеят при родителите си. Като се има предвид, че много млади хора, заразени с COVID-19, не показват симптоми , но въпреки това са заразни, така че италианският начин на живот може би има смъртоносни последици за възрастните хора", добавя авторът.

Данните на ОИСР обаче са за цяла Италия, а най-големите поражения са в северната провинция Ломбардия, където е съсредоточена голяма част от икономиката на страната.

Тенденцията младите хора да живеят в родния си дом е подобна в Южна Европа, особено в Гърция и Испания. Това не се наблюдава в по-северните страни, особено в Скандинавия. През 2014 г. само 35 процента от младите шведи все още са живели с родителите си. В Съединените щати делът също е висок - над 67 процента, допълват от Statista.com.
Infographic: Hesitance To Fly The Nest Puts Italian Elders At Risk | Statista You will find more infographics at Statista

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X