Лаптопи

Intel и китайската MediaTek ще разработват съвместно референтни 5G схеми

Владимир Владков

Днес Intel обяви много голямо партньорство с MediaTek, като целта е съвместна разработка на 5G референтни решения за винаги свързани към мрежата лаптопи и компютри.

Предоставянето на непрекъснато мобилно преживяване чрез ноутбуците ще бъде съществен диференциатор, когато става дума за силно конкурентния пазар на традиционните производители на преносими компютри като Dell и HP, OEM производители на мобилни телефони като Samsung, Huawei и LG, хибридни OEM производители като Lenovo и Apple, обясняват анализаторите от ABI Research. Те смятат, че този ход на Intel да създаде 5G референтни дизайни за преносими компютри е ключова разработка, която вероятно ще помогне на традиционните OEM производители на преносими компютри да се справят с конкуренцията на мобилните си колеги и в същото време да дадат възможност на мобилните OEM производители да се отличат по отношение на изчислителната производителност.

Това е още една индикация, че веригата за добавена стойност на лаптопите и веригата за добавена стойност на мобилните устройства са пред сближаване, за да осигурят непрекъснато широколентово преживяване в движение с нови типове устройства извън традиционния сегмент на смартфоните. Intel биха могли да се възползват от тази нова разработка, тъй като поддържа близки отношения с традиционните производители на преносими компютри и техните канали за дистрибуция, техния ненадминат опит при съчетаване на изчислителната производителност с изключително взискателните приложения за ноутбуци, без да се компрометира животът на батерията, а и заради текущите им партньорства с ключови мобилни OEM компании, включително Lenovo, Huawei и Samsung. Тези OEM производители вече обявиха своята стратегия за завладяване на пазара на персонални компютри и носят винаги свързани мобилни преживявания на ноутбуците и ултрабук устройствате, добавят от ABI Research.

Въпреки това вероятно Intel ще се сблъска с жестока конкуренция от страна на Qualcomm. Миналата година Qualcomm представи своя чип Snapdragon 8cx, високо интегриран модем за приложения с процесорна система в един чип (SoC), насочен към пазара на преносими компютри и ултрабуци. Времето за пускане на пазара, оптимизирана и балансирана производителност и живот на батерията на устройството чрез силно интегрирани дизайни, както и партньорства с ключови OEM производители с големи канали за разпространение ще бъдат ключовите фактори, на които двамата доставчици на чипсети ще разчитат, за да създадат мащабни внедрения за своите 5G решения за преносими компютри.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X