Криптиране

САЩ задължава Facebook и Apple да дават достъп на полицията до криптирани канали

Иван Гайдаров

Американските власти предупредиха Facebook и Apple, че могат да бъдат законово задължени да предоставят на полицията достъп до криптирани устройства и данни, ако те сами не разработят подобни възможности.

По време на изслушване в Конгреса сенаторът Линдзи Греъм е категорична, че криптирането предлага "сигурно убежище" за престъпна дейност и изразява недоволството си, че въпросът все още не е решен.
"Ако следващата година, не предоставите подобна възможност, ние ще наложим волята си над вас", казва сенаторът.

Заплахата идва повече от година, след като правителствата на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия предупредиха, че обмислят действия в тази посока.

По време на изслушването окръжният прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс изтъква, че криптирането е затруднило полицията да извлича информация от мобилни устройства по време на разследвания, като отбелязва, че делът на "заключените" устройства на Apple се е увеличил от 60% през 2014 г. до 82% през 2019 г. По думите му технологичните компании са навредили на съдебната система и законодателство, "осигуряващо законен достъп", е единственото решение.

В отговор, Ерик Нойеншвандер, директор по поверителността на потребителите в Apple, отбелязва, че разрешаването на достъпа от страна на полицията би улеснило и "лошите момчета да пробият сигурността", докато директорът по управлението на продуктите на Facebook Messenger Джей Съливан отбелязва, че други компании ще предлагат услуги за криптиране, ако американските не го правят.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X