Космос

Коя е най-отдалечената точка на Слънчевата система?

Иван Гайдаров

Farout - доскоро най-отдалеченият обект в Слънчевата система - успя да запази короната си едва две години. Според информация на Inverse астрономите са потвърдили, че планетоидът Farfarout вече е отнел тази титла и държи първо място в класацията. В момента той е на 132 астрономически единици (мерна единица за дължина, представляваща средното аритметично на минималното и максималното разстояние на Земята до Слънцето), или около 12,3 милиарда мили от Слънцето (Farout е "само" на 12 астрономически единици), а удължената му орбита ще отведе обекта на 175 астрономически единици. За да стане напълно ясно колко отдалечен е обектът Farfarout - Плутон е на 34 астрономически единици от Слънцето. Farfarout е пет пъти по-далеч и обикаля около орбитата си за 1000 земни години.

За първи път изследователите откриха Farfarout през 2018 г. с помощта на телескопа Subaru в Мауна Кеа на Хаваите, но в следващите години телескопите Gemini и Magellan бяха използвани, за да проверят орбитата на обекта.

Към този момент планетоидът е изненадващо загадъчен, но има няколко насоки за това какво всъщност представлява. Учените вярват, че е в "долния край" на скалата за планетите-джуджета с диаметър малко под 400 километра и че взаимодейства с Нептун. Обектът може да е бил "изхвърлен" във външната Слънчева система, след като се е движил твърде близо до Нептун в миналото и се очаква двете планети отново да имат взаимодействие заради пресичащи се орбити.

Няма гаранция, че Farfarout ще задържи титлата си по-дълго. Скот Шепърд, член на изследователския екип, твърди, че планетоидът е "само върхът на айсберга" и че новата вълна от много големи телескопи с камери с по-висока разделителна способност ще започнат да откриват все по-често небесни тела, които преди това са били неуловими. Външната Слънчева система може да се окаже много по-препълнена, отколкото сме си представяли.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X