Космос

Мъск актуализира плана си за колонизация на Марс

Иван Гайдаров

Основателят на SpaceX Илон Мъск заяви в петък, че компанията има шанс да изпрати своята ракета Starship на Марс през 2024 г. - две години по-късно от първоначално заложеното.

По време на виртуалната конференция Mars Society 2020, Мъск обяви, че SpaceX може да изпрати безпилотна ракета Starship, която в момента е в етап на прототип, на Марс през 2024 г., при условие че види "експоненциално подобрение в нивата на иновации", но акцентира, че тази дата е само "предположение".

През 2017 г. Мъск представи "амбициозен" график, според който SpaceX трябваше да изпрати товарни кораби до Марс през 2022 г., след което и мисия с екипаж две години по-късно.

SpaceX завърши два успешни теста на ракетата си в съоръжението на компанията в Тексас, където тя беше изстреляна на стотици фута във въздуха, преди да се върне обратно на Земята. Ракетата е проектирана да побере до 100 пътници и да носи тежки полезни товари.

В рамките на събитието, Мъск беше категоричен, че е до "80% - 90% уверен", че SpaceX ще достигне орбита с ракета догодина, а "50% - 60%", че компанията ще може и да върне ракетата и ускорителя обратно, след като достигне орбита
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X