Космос

НАСА плаща на частни компании за прах от Луната

Иван Гайдаров

Като част от плана си да изпрати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г., НАСА се стреми да получи известно количество лунен прах. Затова агенцията потвърди, че ще плаща на частни компании да "събират малко количество лунен прах или камъни от лунната повърхност."

НАСА призова компаниите да представят своите предложения и заяви, че е отворена за работа с организации извън САЩ. НАСА ще изисква те да предоставят изображения на колекциите си и събраните материали, плюс данни за местоположението. Събраният материал ще бъде собственост на НАСА, като агенцията се надява да си осигури проби до 2024 г.

"Ние прилагаме нашите политики на практика, за да подхраним нова ера на проучвания и открития, която ще бъде от полза за цялото човечество", коментира администраторът на НАСА Джим Бриденщайн.

НАСА има още дузина проекти, които ще й помогнат да се подготви за лунната мисия през 2024 година. Агенциията работи с Европейската космическа агенция за връщане на проби от почвата от Марс обратно на Земята, а екипът на OSIRIS-REx на НАСА прави първата мисия за връщане на проби от астероиди. Както наскоро доказа метеорит, открит в Антарктида, дори малко количество космически скали са достатъчни, за да се направят големи открития.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X