Космос

Space X спечели дългосрочен военен договор за класифицирани мисии

Иван Гайдаров

United Launch Alliance (ULA), създател на ракетите Atlas 5, Delta 4 и новата Vulcan, и SpaceX със своите Falcon 9 и Falcon Heavy спечелиха дългосрочни договори с Пентагона, които включват високоприоритетни изстрелвания, свързани с националната сигурност, до 2026 г. Двете компании победиха Northrop Grumman и Blue Origin на Джеф Безос.

Пентагонът смята, че може да са необходими повече от 30 изстрелвания между 2022 и 2026 г., 60% от които отиват на сметката на ULA, a 40% към SpaceX.

ULA получава първоначален договор за 337 милиона долара за две класифицирани мисии на космическите сили на САЩ през 2022 г. - USSF 51 и 106 - докато SpaceX - 316 милиона долара за една класифицирана мисия, USSF 67, също през 2022 г.

Инициативата на Пентагона, известна като National Security Space Launch Services initiative, е насочена към осигуряването на "надежден, гъвкав и рентабилен достъп до космоса, като същевременно се прекрати използването на руския двигател RD-180."

По време на брифинг в Zoom, от Пентагона отказват да конкретизират какво е естеството на класифицираните полезни товари, които ще бъдат изстреляни в първите три мисии, както и кои ракети точно ще ги транспортират.

ULA в момента изгражда мощна нова ракета - Vulcan Centaur, която частично може да бъде използвана за повторни изстрелвания и в крайна сметка трябва да замени сегашните модели на компанията - Atlas 5 и Delta 4. Новата ракета се отличава с мощен метано-кислороден двигател BE-4 на Blue Origin за първия етап на излитането си и двигател Aerojet Rocketdyne Centaur, използващ водород, за втория.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X