Космос

НАСА разработва екологични политики за Луната и Марс

Робърт Христов

НАСА иска да се увери, че не хората не пренасят несъзнателно организми или други замърсители от Земята на други планети (и обратно), когато започнат изследванията на космоса отвъд Ниската земна орбита. В туитър администраторът на НАСА Джим Бриндестин обяви, че агенцията е актуализирала своите политики, за да отразява този ангажимент преди предстоящите мисии на Артемида. "Ще защитим научните открития и околната среда на Земята, като същевременно ще дадем възможност за динамично изследване и търговски иновации на Луната и Марс", пише той.

Въпреки че космическата агенция в момента изпраща роувъри и други безпилотни космически кораби до Луната и Марс, тя е загрижена за биологичните замърсители, свързани с човешкото присъствие. Ако несъзнателно пренасяме замърсители в други светове, когато започнем изследвания с участието на хора, рискуваме да компрометираме търсенето на извънземен живот. В същото време НАСА иска да гарантира, че нейните екипажни мисии не причиняват неблагоприятни промени в околната среда на Земята с пренасянето на замърсители от космоса.

Агенцията издаде две временни директиви за актуализиране на своите политики, като първата се фокусира върху роботизирани и екипажни мисии, пътуващи до и от Луната. Директорът на научната мисия на НАСА Томас Зурбухен обяснява: "Ние даваме възможност на важната цел за устойчиво изследване на Луната, като същевременно защитаваме бъдещата наука в трайно тъмните региони. Тези места имат огромна научна стойност при формирането на нашето разбиране за историята на нашата планета, Луната и Слънчевата система. "

Втората директива се фокусира върху биологичното замърсяване на мисиите Земя-Луна и Марс. Агенцията казва, че ще използва данни и опит, натрупан чрез наземни тестове, за да създаде свои насоки и да развие способности за наблюдение на биологичните процеси, свързани с присъствието на човека в космическите проучвания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X