Космос

Virgin Orbit е готова да изстреля космическа ракета от самолет

Иван Гайдаров

Virgin Orbit е готова за първо официално изстрелване от своя ракетоносач Cosmic Girl, който може да изкачва ракети в небето, откъдето да излитат към космоса. Компанията завърши успешно цялостен тест, доказващ, че нейният. Дъщерната компания на Virgin Group, която предоставя услуги за изстрелване на малки спътници, изпрати Cosmic Girl, превозващ ракета LauncherOne, над Калифорния. За разлика от предишните тестове, когато резервоарите на ракетата са били пълни с вода, този път Virgin Orbit използва течен азот.

Водата в предишните тестове е била с над 300 градуса по Фаренхайт по-топла от течния кислород, който тези резервоари биха съдържали при действителни изстрелвания. Криогенните течности като течния кислород и азот взаимодействат по различен начин с хардуера от водата и също така се обработват по различен начин.

Използвайки течен азот, който представлява по-малък риск от течния кислород, въпреки че имат много сходни температури, компанията успява да проведе това, което описва като "цялостна, крайна репетиция за стартиране, която упражнява всички наземни операции - контрол на мисията; всички комуникационни системи и протоколи; всички активи на обхвата на проекта; както и операциите по излитане, маневриране и връщане към базата."

Това беше последният тест, който Virgin трябваше да завърши преди демонстрационния старт на своя ракетоносител и от компанията обещават съвсем скоро да разкрият повече подробности. По време на реалния старт, Cosmic Girl ще пусне LauncherOne от 35 000 фута във въздуха, след което ракетата ще се насочи към космоса, за да достави малки спътници в ниска земна орбита.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X