Космос

SpaceX прави първи тестов полет на Starship в рамките на половин година

Иван Гайдаров

Една от следващите основни стъпки в плановете на SpaceX за истински космически полет ще бъде тестово изстрелване с височина около 20 км. В периода между март и септември компанията планира да изстреля своя тестов суборбитален апарат Starship от Бока Чика, Тексас. Той ще достигне заложената височина, след което SpaceX ще се опита да приземи и ремонтира Starship за повторна употреба.

Компанията на Илон Мъск разкри плановете си при подаване на документацията за теста до Федералната комисия по комуникации (FCC). Компанията иска FCC да разпредели радиочестотите по подходящ начин, за да може наземната база да комуникира с апарата по време на тестовия полет. Подобна заявка е стандартна практика при космически тестове

Според The Verge тестът има за цел да докаже, че ракетата Starship може да бъде използвана повторно и потенциално да достигне до Луната или Марс.

SpaceX започна конструирането на следващото поколение от своите космически апарати Starship в края на миналата година. Именно в своето съоръжение в Бока Чика компанията изгражда един от трите си космически кораба, а изпълнителният директор Илон Мъск обяви амбициозната цел в рамките на няколко месеца да бъде извършен първи тестов полет. Сега остава да видим дали компанията ще успее.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X