Космос

НАСА избра първия доставчик на комерсиални полети до МКС

Иван Гайдаров

Продължаващият натиск за приватизация на глобалния космически сектор достигна важен момент в своето развитие. Американската космическа агенция НАСА е избрала Axiom Space като първи доставчик на комерсиален модул за Международната космическа станция (МКС). Годният за живот модул ще бъде свързан с предния порт на станцията - Node 2 – а инициативата ще играе роля на пилотен проект за това какво частния бизнес може да направи в сферата на космическите пътувания (Axiom Space разработва проекти за космически туризъм и други частни пътувания в космоса). В НАСА се надяват, че това ще доведе до развиването на "икономика в ниската земна орбита" на борда на МКС, където НАСА да играе ролята на просто поредния клиент.

Axiom печели възможността като част от конкурс, който предлага на частни екипи достъп до съоръженията на космическата станция и възможност за собствен порт за скачване. В момента двете организации договарят петгодишен период на използване с възможност за двугодишно удължаване.

Axiom си е поставила за цел да предложи комерсиални космически пътувания през 2021 г., но все още не е сигурно, че компанията ще успее да подготви своя модул.

Едно е сигурно – тази сделка ще отклони МКС от първоначалното ѝ предимно научно приложение, особено когато и руската страна започне да сключва подобни договори.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X