Космос

"Марс 2020" проправя пътя за човешки мисии на негостоприемната планета

Иван Гайдаров

Оцеляването на Марс е огромно предизвикателство за човечеството. Поради много тънкия слой атмосфера топлината се движи бързо по повърхността на планетата, което означава големи и резки колебания в нейните стойности. И това е без дори да споменаваме липсата на кислород или вода на марсианската повърхност, както и заплахи като високите нива на радиация и силни прашни бури.

Въпреки всичко, американската космическа агенция НАСА гради стратегия да изпрати хора на червената планета, за което ѝ е нужно да разработи цял спектър от нови технологии.

Планът е мисията до Луната, планирана за 2024 г., да играе ролята на важна стъпка към човешкото изследване на Марс. Сега НАСА разкрива как редица аспекти на предстоящата мисия "Марс 2020" ще оформят технологиите, нужни на агенцията, за да изпрати хора на червената планета.

Първото предизвикателство е приземяването на повърхността, тъй като кацане на по-тежки обекти като космически кораб с екипаж, продоволствия и екипировка е много по-трудно от това на по-малък и лек апарат като роувъра, който ще изпълни мисията слеващата година. По време на мисията "Марс 2020", НАСА тества сензорите Mars Entry, Descent and Landing Instrumentation 2 (MEDLI2), които засичат и анализират температурата вътре в космическия кораб, когато наближава кацане. Това е изключително важно за дизайна на бъдещите топлинни щитове. Мисията ще тества също така Terrain Relative Navigation - нова система за навигация, която използва камера за изобразяване на зоната за кацане и сравнява тези изображения с предварително избрани координати. Тази система трябва да помогне за по-точното кацане на космическите апарати.

Следващият основен въпрос е свързан с подсигуряването на кислород и вода. За кислорода е разработено устройство, наречено Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), което превръща въглеродния диоксид в кислород. Марсианската атмосфера се състои най-вече от въглероден диоксид, така че ако това устройство може да работи в голям мащаб, това може да бъде отдавна търсеното решение. По отношение на водата учените смятат, че под повърхността на червената планета може да бъде намерена такава под формата на подземно ледени отлагания. Инструментът Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment (RIMFAX) може да се използва за намиране на този лед, който да се превърне в питейна вода.

И накрая, има проблеми със скафандрите и подслона за астронавтите. За тестване на потенциални материали за изработката на скафандри се изпращат проби от пет различни материи заедно с инструнмента Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals (SHERLOC). Целта е да се види как всяка една от тях издържа на ултравиолетовата радиация на планетата. За да събере данни за това какъв вид убежище ще изисква човешката експедиция до Марс, роувърът, изпълняващ мисията "Марс 2020", ще разполага с набор от сензори, наречени Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). Той ще събира данни за метеорологичните условия.

Мисията "Марс 2020" стартира през следващата година, така че скоро ще знаем много повече за това как хората биха могли да оцелеят на негостоприемната планета.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X