Космос

Нов суперкомпютър на HPE ще помага на НАСА в мисиите до Луната

Иван Гайдаров

Hewlett Packard Enterprise (HPE) обяви, че е проектирал нов суперкомпютър – Aitken - който ще бъде на разположение на НАСА за захранване на бъдещи мисии до Луната. По-конкретно, Aitken ще подкрепи програмата Artemis на НАСА с изчисления, моделиране и симулации на влизане, спускане и кацане на земния спътник. Системата е продукт на четиригодишно партньорство между HPE и NASA Ames Research Center.

Aitken е базиран на SGI 8600 HPC платформата на HPE, която по същество е мащабируем суперкомпютърен клъстер. Миналата година HPE сключи договор за доставка на седем суперкомпютъра на Министерството на отбраната на САЩ, всички те базирани на SGI 8600. И към момента NASA Ames притежава разработка на HPE – Electra - също базирана на SGI 8600 - която в момента е на 37 място в класацията Топ 500 на суперкомпютрите.

Aitken съдържа 1150 възела, като всеки от тях използва два 20-ядрени процесора Intel Xeon Scalable от второ поколение и междинни връзки Mellonox InfiniBand. Общият брой ядра на Aitken достига 46 080 и 221 ТБ памет в 1150 възела.

Aitken ще бъде интегриран в новото модулно съоръжение за супер изчисления на NASA Ames, което беше открито миналия четвъртък. Новото съоръжение има дизайн на модулен център за данни и може да побере 16 модула, като Aitken ще бъде първият от тях. Суперкомпютърът се очаква да помогне при кацането на астронавтите на Южния полюс на Луната, което трябва да бъде извършено до 2024 г. като част от програмата Artemis на НАСА.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X