Космос

Rocket Lab с иновативна идея за многократна употреба на ракети

Иван Гайдаров

Rocket Lab тръгва по пътя на гигантът в ракетния бизнес SpaceX, стана ясно по време на Small Satellite Conference в Юта, САЩ. Компанията за изстрелване на малки сателити обяви плановете си да направи ракетите си за многократна употреба. Но начинът на приземяване няма да има нищо общо с този на Falcon 9. Вместо това, Rocket Lab смята да прихваща ракетите си във въздуха с хеликоптер,след завръщането им в Земната атмосфера.

Компанията твърди, че целта ѝ е да увеличи честотата на изстрелванията на основната си ракета - Electron. Прихващайки апаратите във въздуха, Rocket Lab се надява да има много по-малко работа по подготовката им за повторно изстрелване, тъй като част от системите работят с електрически батерии.

"Голямата цел тук е да успеем да прихващаме апаратите в добро техническо състояние, да зареждаме батериите и отново да ги изстрелваме", казва Питър Бек, изпълнителен директор на Rocket Lab.

За да реализира плана си, Rocket Lab предвижда сложна система, включваща кораб, хеликоптер и парашут. След изстрелването си, ракетата Electron ще се изкачи и ще се разпадне в пространството, като горната част на ракетата продължава в по-висока орбита, а долната част се отправя обратно към Земята. Тази долна част трябва да влезе в земната атмосфера непокътната и да разгърне парашут, който да забави падането ѝ. Междувременно от кораба излита хеликоптер, чиято задача е да прихване парашута във въздуха и да приземи ракетата обратно на кораба.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X