Космос

Индийската космическа индустрия привлича все повече инвестиции

Иван Гайдаров

От компании, които строят сателити с размер на палми, до такива, които се стремят да задвижат спътници в космоса с помощта на природосъобразни горива, в Индия се разраства нова вълна от стартъпи, разработващи космически технологии. Очаквано, те привличат вниманието на редица инвеститори, желаещи да се включат в космическата надпревара.

Базираната в Бенгалуру Bellatrix Aerospace, която се стреми да разработи начин за задвижвахе на спътници в орбита с помощта на електрически и нетоксични химикали, е събрала над 3 милиона долара от група инвеститори, съобщи основателят на компанията Яшас Каранам пред Reuters. Въпросните инвеститори са все сериозни местни организации като фондът за рисков капитал IDFC Parampara, милиардерската фамилия, контролираща индийския производител на мотоциклети Hero MotoCorp, и Дипика Падуконе, една от най-големите звезди на Боливуд.

Междувременно базираната в Мумбай Kawa Space, която проектира и експлоатира спътници за наблюдение на Земята, също е събрала значителни средства в пореден инвеститорски кръг, но засега сумата остава скрита, коментира Вишеш Раджарам, управляващ партньор в Speciale Invest.

Bellatrix и Kawa са две от над десетте индийски стартъп компании, които разработват сателити, ракети и свързани системи, които могат да захранват космически мисии, обслужващи редица индустрии. Набраните от тях средства представляват истински скок на частните инвестиции в космически технологии за Индия, която се слави като водеща сила в сферата, но от десетилтия разчита на правителствен монопол.

"Нито един фонд за рисков капитал, който прави технологични инвестиции в Индия, досега не е инвестирал в този вид космически технологии в подобен размер", казва Нараян Прасад, съосновател на онлайн пазара за космически продукти Satsearch, позовавайки се на сумите, събрани от Bellatrix.

Освен Bellatrix и Kawa, още седем индийски стартъп компании, свързани с космическите технологии, са в процес на търсене на инвестиции, сочат данните на Tracxn. Спроед платформата засилването на този интерес се дължи на кипящите дейности на 2000 км над земната повърхност в ниска орбита, която е много по-лесно достъпна от геостационарната, където към днешна дата оперират голяма част от комуникационните спътници.
В нея по-малките и значително по-евтини спътници прихващат и изпращат изображения, които могат да бъдат използвани за всичко - от мониторинга на земеделски култури и геология до отбрана и градско планиране - намалявайки разходите и увеличавайки честотата на изображенията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X