Изкуствен Интелект

Правозащитници предупреждават за опасностите от изкуствения интелект

Александър Главчев

Европейската агенция по фундаментални права (FRA) публикува доклад за въздействието на технологиите за изкуствен интелект (ИИ) върху правата на човека. Служителите на агенцията взеха над сто интервюта със специалисти от публични и частни компании и организации, където такива технологии вече се използват, и анализираха примери за тяхното приложение в Естония, Финландия, Франция, Холандия и Испания.

Изкуственият интелект може да прави грешки, заяви в изявление директорът на FRA Майкъл О'Флагърти (на снимката). Следователно хората трябва да могат да разбират кога изкуственият интелект се използва за вземане на решения, как работят тези технологии и как автоматизирани решения могат да бъдат оспорвани, ако това е необходимо.

Опасността от технологиите с ИИ е не само в това, че те могат да нарушат правата на личен живот или защита на данните. Те могат да дискриминират хората и да възпрепятстват правосъдието, се казва още в доклада.

Според агенцията ЕС трябва да проведе подходящи изследвания и да създаде правила и система за контрол, за да предотврати подобни ефекти. Също така е необходимо да се изясни как съществуващите разпоредби за защита на данните се прилагат към изкуствения интелект.

Изображение
: europa.eu

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X