Изкуствен Интелект

Neuralink ще ни пуска музика направо в мозъците

Иван Гайдаров

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск твърди, че неговият имплантируем компютърен интерфейс Neuralink ще може да предава музика директно в мозъка на човек. Мъск съобщи плановете си в разговор с други потребители в Twitter, след като обяви, че търси да наеме инженери за проекта.

"Ако сте решавали трудни проблеми с телефони/носими устройства (обработка на сигнали, индуктивно зареждане, мощност и т.н.), моля, помислете за работа при нас и се свържете на Engineering@neuralink.com. Решаването на проблеми с високата производителност, сигурността и евтиното производство е особено ценено."

По време на презентация на живо през 2019 г. Мъск каза, че Neuralink ще имплантира гъвкави нишки от електроди в мозъка, които се използват за приемане на сигнали от неврони и безжичното им предаване към компютър в близост. Той отбеляза, че процесът ще бъде подобен на LASIK технологията, като лазерът ще прави малка дупка в черепа, през която да се имплантират електродите.

Мъск смята, че технологията в крайна сметка може да помогне за лечение на мозъчни разстройства като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и деменция. По думите му това ще бъде революция в симбиозата между човешката раса и изкуствения интелект.

Мъск отговаря и на допълнителни въпроси от множество потребители в Twitter през уикенда, които се интересуват дали Neuralink може "да помогне за контролиране на нивата на хормоните и да ги използва в наша полза (подобрени способности за разсъждения, облекчаване на тревожност и т.н.)", както и дали ще може да "стимулира отделянето на окситоцин, серотонин и други химикали, когато е необходимо." На всеки въпрос Мъск отговаря с "да".

През май пък, в подкаста на Джо Роган Мъск коментира, че Neuralink може потенциално да бъде приложен на практика в рамките на една година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X