Изкуствен Интелект

IDC: Пандемията сменя приоритетите при държавните инвестиции в ИИ

Александър Главчев

До началото на разпространението на пандемичния коронавирус анализаторите от IDC очакваха, че в Европа пазарът на решения с изкуствен интелект (ИИ) ще нарасне с 10 млрд. долара през 2020-та и през следващите години ще нараства с 33 на сто. Сега обаче структурата и обемите на тези покупки се променят.

Ако в сферите на транспорта и потребителските услуги компаниите ще трябва да намаляват инвестициите си в нови технологии, то в тази на медицината се очаква ръст. Технологиите с ИИ могат да се използват включително за диагностика ба COVID-19 и при дистанционното консултиране на пациенти чрез например чат ботове. Според анализаторите държавните учреждения пък са готови да използват интелигентни решения за оценка спазването на мерките за социално дистанциране.

Автоматизацията на процеси с помощта на ИИ е един от най-важните елементи при реакцията срещу кризата, предизвикана от коронавируса, считат още от IDC. Компаниите се сблъскват с недостиг на кадри и използват интелектуална автоматизация за търсене на служители и организиране на процесите на клиентска поддръжка.

Също така изкуственият интелект може да помага за автоматизиране доставките, отстранявайки локалните претоварвания, което е важно в отраслите със силни разклонени вериги за доставки. ИИ може да играе важна роля и за снижаване на необходимостта от физически взаимодействия между хората, което може да се впише плановете за работа по време на очаквания период на отшумяване на пандемията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X