Изкуствен Интелект

Умните очила на Amazon – удобство или заплаха за обществената сигурност?

Иван Гайдаров

Amazon е поредната голяма технологична компания, според която потребителите наистина имат нужда от смартфон на лицето си. Тази теза обаче далеч не допада на многобройните правозащитни организации.

По време на събитие за потребителска електроника в сряда, технологичният гигант представи първите си умни очила - Echo Frames. Те са базирани на дигиталния асистент Alexa, което означава, че притежателите им могат да задават команди докато се разхождат и гласовият асистент на Amazon ще ги чува през очилата. Наред с други команди, те ще могат да инструктират Alexa да генерира обаждания, да отбелязва напомнящи нотификации в смартфон или да зарежда избрани подкасти.

Според Amazon потребителите ще могат да чуват отговорите на Alexa през четири микро високоговорителя, вградени в рамките на умните очила и насочени директно към ушите, за да се ограничат възможностите за подслушването. Освен това микрофонът може да бъде изключен.

За разлика от много други модели на пазара, Echo Frames не разполагат с камери, които да правят снимки или да записват видеоклипове. Amazon изтъква това като положителен аспект на своята разработка, тъй като липсата на камери би трябвало да тушира някои притеснения на потребителите, свързани с тяхното лично пространство.

Това обаче се оказва недостатъчно за правозащитните организации, според които възможностите за записване на Alexa са достатъчна причина за безпокойство, особено след като домашните устройства с дигиталния асистент на Amazon вече са подложени на интензивен контрол.

До него се стигна, след като някои потребители установяват, че личните им разговори са били записани и след това по погрешка препратени на техни приятели. През април пък Bloomberg съобщи, че служители на Amazon са преслушвали записи от Alexa и са се подигравали с тях онлайн. В отговор Amazon заяви, че ще въведе нова функция на всичките си устройства, поддържащи Alexa, които ще позволят на потребителите да изтриват записите си.

Но според британската неправителствена организация Big Brother Watch нарушенията на личната неприкосновеност на потребителите от страна на Alexa вече са създали неприятен прецедент, който няма как да не бъде взет предвид и когато става дума за Echo Frames.

"Amazon има много неприятни постижения в намесата в личния живот на потребителите и непрестанно предлага "умни" устройства, които се фокусират върху ежедневието на своите собственици. Все пак поставянето на тези устройства в домовете на хората е едно, но насърчаването на хората да носят на лицето си устройства, които могат да записват звук, през целия ден, определено е крачка напред в намесара в личното пространство на хората", казва директорът на групата, Силки Карло, в изявление пред Business Insider.

За момента тя не е готова да се нагърби с коментар дали умните очила на Amazon могат да влязат в противоречие със Закона за защита на личните данни на ЕС (GDPR), който изисква всяка компания, работеща с граждани на Съюза, да получи предварително съгласие от хората за употреба на техните данни, и добавя: "Не мисля, че можем да отговорим на този въпрос, докато компанията не публикува повече подробности и политики за ползване. Въпреки това е съвсем логично да възникне подобен проблем".

Други критици на новия продукт на Amazon пък са категорични, че за разлика от модели с големи размери като Google Glass, Echo Frames могат да бъдат носени навсякъде, което означава, че в един момент по улиците могат да се разхождат милиони потребители с включени микрофони, които записват постоянно.

Огромната инфраструктура за наблюдение на Amazon и много по-малко натрапчивият дизайн могат да превърнат Echo Frames в истински кошмар за обществена сигурност и да се случи точно това, от което хората се опасяваха при появата на Google Glass, категорични са потребители в Twitter, като добавят, че достъпната цена (препоръчителната цена на умните очила е 180 долара) може да направи така, че те наистина да се превърнат във всеобщо достояние в близко бъдеще.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X