Предприемачество

Великобритания взима 1 милион лири от ЕС, за да подобри техническите умения на СМБ

Владимир Владков

Докато политиците още спорят как и кога да напуснат Европейския съюз, британските ведомства продължават да се възползват от програмите на ЕС за увеличаване на конкурентоспособността на малките и средни фирми на Острова.

Инициатива на британското Министерство на труда и пенсиите ще се фокусира върху подобряването на уменията в отдалечените райони, които да подобрят конкурентоспособността в области като агротехнологиите и биовъзобновяемите източници. Британското правителство е обявило конкурс за кандидатстване за програма, насочена към повишаване на дигиталните умения в малките общини, като спечелилите проекти ще бъдат финансирани от Европейския социален фонд. Около 900 хиляди лири средства на ЕСФ са достъпни за целия срок на проекта, като тези пари ще бъдат гарантирани дори при Брекзит без сделка.

Основен фокус на програмата е региона на Йорк, Северен Йоркшир и Източен Райдинг (YNYER), в който малките и средни фирми представляват 97% от всички фирми, но те често са в изолирани общности с много ограничени трудови ресурси. Според британското министерство липсата на базова цифрова грамотност е голям проблем. Цифровият индекс за 2018 г. показва, че 13 на сто от работоспособното население в Йоркшир и Хъмбър нямат никакви цифрови умения, а средното за Великобритания ниво е 10%.

Липсата на експертиза в области като писане на код, роботика и изкуствен интелект се отразява на потенциала на малките и средни фирми да запазят своята конкурентоспособност и се превръща в потенциална бариера за нови инвестиции. Това ще спъва развитието на важни сектори като агротехнологиите, биовъзобновяемата енергия и инженеринга, в които все повече се използва автоматизация и роботика.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X