Изкуствен Интелект

ЕК ще налага нови правила за технологиите за лицево разпознаване

Владимир Владков

Все повече власти демонстрират, че на тях не може да се вярва за отговорно поведение към данните от лицевото разпознаване, или поне действията им не са прозрачни за обществото, заяви Европейската комисия.

Според статия във в. Financial Times, Еврокомисията обмисля да наложи нови правила, които ще разширят обхвата на потребителските права и те вече ще включвавт технологиите за лицево разпознаване. Този ход е част от по-цялостен подход на комисията за справяне с етичното и отговорно използване на изкуствения интелект в днешното цифрово общество.

По целия свят полицейските служби и разузнавателните агенции налагат технологии, които представляват значителен риск от злоупотреби, тъй като не подлежат на обществени консултации или процеси, които да създадат отчетност или оправдание за употребата им. Съществуват държави, които не се интересуват от правата на гражданите и правото им на лична неприкосновеност. Но технологията се прилага за наблюдение и САЩ, Великобритания и Швеция, държави, където тези права уж са "свещени", така че "линията" започва да се размазва.

Мотивите за прилагането на технология за лицево разпознаването в мрежите за наблюдение са без значение. Без обществени консултации и прозрачност, тези полицейски служби, агенции, органи на публичния сектор и частни компании напълно пренебрегват правото на гражданите на неприкосновеност на личния живот. Граждани все пак биха могли да подкрепят подобни инициативи, избирайки по-голяма сигурност или по-голяма полза за потребителите спрямо правото на неприкосновеност на личния живот, но те имат право да бъдат попитани.

Тази технология може да бъде двигател за положителни промени в света, когато се прилага и управлява правилно. Скенерите за лицево разпознаване ускоряват имиграционния процес на летищата, а Telia изпробва платежна система, използвайки разпознаване на лица във Финландия за покупка на сладолед например. Когато бъдат внедрени правилните процеси, има много ползи, които могат да бъдат реализирани.

Европейската комисия не потвърди или отрече статиите, въпреки че потвърди текущата си позиция относно изкуствения интелект по време на пресконференция. "През юни експертната група по изкуствен интелект, която беше назначена от ЕК, представи първите препоръки за политиката и етичните насоки за изкуствения интелект, заяви говорителят Наташа Берто по време на брифинга. - Те в момента се тестват и комисията ще вземе решение за всички бъдещи стъпки в светлината на този процес, който продължава."

Комисията не коментира изтеклите документи и бележки, въпреки че четейки между редовете, точно тази тема е на дневен ред. Една от точките, на които експертната група от 52 души ще се обърне внимание през следващите месеци, е изграждането на доверие към изкуствения интелект, докато един от седемте принципа, представени за консултация, се отнася до неприкосновеността на личния живот.

По отношение именно на поверителността, страните, прилагащи тези технологии, трябва да гарантират, че данните "няма да бъдат използвани за незаконно или несправедливо дискриминиране", както и да инсталират системи, които да "диктуват" кой да има достъп до данните. Въпреки че тези точки не обхващат непременно правото на гражданите да вземат решение, проследяването и профилирането са области, в които групата препоръча Европейската комисия да обмисли добавяне на повече регулации за защита от злоупотреби и безотговорно внедряване или управление на технологията.

Технологията обаче все още е в "сивата зона". Тъй като в Европейската комисия има толкова много органи, има и много хора, които работят за националните регулатори, а технологията напредва толкова бързо, че често има празнота в правилата, които уреждат нововъзникващите сегменти. Изкуственият интелект, наблюдението и разпознаването на лицата със сигурност попадат в тази "сива зона", създавайки дигитален пейзаж на Дивия запад, където онези, които не разбират "закона за непреднамерените последици", си играят с нови играчки.

Във Великобритания например бе обявено, че няколко собственици на частни имоти, като и музеи използват технологията за наблюдение, без да казват на потребителите. Още по-притеснително е, че част от тези данни се споделят с полицейските органи. Комисарят по информационните технологии на Обединеното кралство Елизабет Денхам вече заяви, че агенцията й ще следи тези внедрявания и ще се опита да оправи ситуацията.

В Швеция регулаторът за защита на данните използва правомощията си, предоставени от GDPR, за да глоби училище, което използва технология за лицево разпознаване за наблюдение на посещаемостта на учениците. От училището твърдят, че са получили съгласие от учениците, но тъй като тяхната позиция е зависима от училището, това не бе счетено от регулатора за задоволително обяснение. Установено е, че училището има и нестандартни процеси при обработка на данните.

В САЩ Facebook ще се озове отново в съда, този път заради внедряването на софтуер за разпознаване на лица през 2010 г. Заведено е дело срещу гиганта в социалните медии, в което се твърди, че използването на технологията не спазва Закона за поверителност на биометричната информация на щата Илинойс. Това е един пример, при който законодателите са били много ефективни и са изпреварвали тенденциите. Въпросният закон е влязъл в сила през 2008 г. и изисква от компаниите да получат съгласие преди въвеждането на каквито и да е технологии за разпознаване на лица.

Скоростта, с която се постига напредък при разпознаването на лицето в света на видеонаблюдението, е притеснителна. Частните и публичните организации имат задължение да обмислят въздействието върху правото на хората за неприкосновеност на личния им живот, въпреки че през последните месеци се проявява голямо отвращение към тези принципи. Може би това е повече невежество, късогледство или липса на компетентност, но без правила за управление на този сегмент, непредвидените последици биха могли да се усложнят с годините.

Липсата на действия свързани с фалшивите новини, с онлайн тормоза, с киберсигурността, разнообразните вериги на доставки или консолидирането на властта в ръцете на малцина създава трудни ситуации в целия свят. Сега на Еврокомисията и на националните правителства на страните от ЕС им е трудно да настигнат напредъка на технологиите. Това е една област, в която Европейската комисия отчаяно трябва да изпревари технологичната индустрия - рискът и последствията от злоупотреба с технологията са твърде големи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X