Изкуствен Интелект

AI платформа посочва потенциални масови убийци

Иван Гайдаров

Патрик Крусиус, стрелецът от магазина Walmart в Ел Пасо, е бил вдъхновен от Брентън Харисън Таран, извършителят на клането в Крайстчърч, Нова Зеландия, през 2019 г. и неговия манифест от 74 страници за "белия геноцид".

Вдъхновител на самия Таран пък са били Александър Бизоне от Квебек, който откри стрелба в джамия през 2017 г., и Андерс Брайвик, сега известен като Фьотолф Хансен, който застреля 69 души през 2012 г. в Норвегия. Разбира се, има и случаи като този в Охайо, когато Конър Стивън Бетс, антифа активист, се противопостави на органите на реда.

Тази тенденция е пример за ефекта на пеперудата, при който един инцидент може да доведе до много други. Ето защо базираните на изкуствен интелект (AI) технологии за събиране на разузнавателна информация, като тези, предлагани от Cobwebs Technologies, проследяващи действията на обекта на разследване, могат да имат изключително критично значение.

Специалистите по правоприлагането използват платформата Cobwebs като обикновена търсачка, въвеждайки имена, местоположения, дати или снимки. Зад кулисите обаче решението, базирано на AI, сканира тъмни и дълбоки мрежи, като автоматично изследва определен брой точки от данни. Системата търси текст на няколко езика, извършва лицево разпознаване и сканира във видеоклипове, за да намери зададените ѝ подробности. Крайният резултат е свързана матрица, картографиране на подозрителни личности и дейности, свързване на допирни точки между хора, които биха могли да бъдат потенциални радикални елементи или убийци, или такива, които евентуално биха могли да повлияят на потенциални стрелци.

"Ефектът на пеперудата предизвиква верижна реакция. Един инцидент дава вдъхновение за други. Ето защо часовете веднага след инцидента са най-критични за определяне на това кой може да бъде следващият извършител", киментира Уди Леви, изпълнителен директор и основател на Cobwebs Technologies.

С инструментите на Cobwebs Technologies правоохранителните органи могат да използват и различни публикации на определени лица като част от своите разследвания, за да създадат набор от "потенциални кандидати", които могат впоследствие да бъдат проследявани в дългосрочен план, за да се прецени доколко те наистина се радикализират.

Разследванията на връзките между коментиращите определени теми могат да предоставят на правоприлагащите органи средствата за онлайн разкриване на по-мащабни заговори на различни радикални групи. Анализът на ключови думи, имена на стрелци, оръжия и намерения създава активна следа, картографирайки пулсационния ефект на насилието.

"Инструментите за разследване, базирани на AI, могат директно да адресират исканията на президента Тръмп към правоохранителните органи да откриват потенциалните масови убийци, преди те да нанесат ударите си", заявява Омри Тимианкер, президент на Cobwebs, и добавя: "Социалните медии, расистките форуми и тъмните уеб пространства предоставят активно място за покълване на следващите терористични групи. Следвайки коментари в публикации, прославящи различни масови убийци, анализът на настроенията може да картографира групи, за да открие други потенциални радикали, преди да е станало твърде късно."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X