Изкуствен Интелект

EK публикува насоки за разработката на AI

Иван Гайдаров

Европейската комисия (ЕК) представи последната си "бяла книга" с подробни указания за разработването на етичен и надежден подход към обучението на изкуствен интелект. Какъв ще е резултатът от това обаче не е съвсем ясно. Самите насоки са поставени на обществено обсъждане, като Комисията търси обратна връзка за това как да технологията може да бъде оптимизирана и да намери по-голяма приложимост в съвременния свят.

Факт е, че към днешна дата индустрията продължава да работи без каквато и да било регулация в посока изкуствения интелект, напомняйки много на един своеобразен дигитален "див запад". И ако погледнем насоките на ЕК, определено няма как да сме особено обнадеждени това да се промени. Като цяло те просто подчертават очевидното, или поне се надявваме то да е очевидно за разработчиците на алгоритми и приложения.

Насоките определено биха били полезни, ако бяха факт преди 2-3 години, но в момента изглеждат меко казано излишни, тъй като имат прекалено философски характер. След като ги прочете, човек няма как да не се запита кому е нужно това козметично действие, чийто основен резултат може да бъде единствено ЕК да попадне в новинарските заглавия. И за да не сме голословни, ето и седемте насоки, които ЕК реши да даде на индустрията:

- Хората трябва да контролират AI във всеки един момент

- Системите, базирани на изкуствен интелект, трябва да бъдат устойчиви и сигурни

- Регулаторните мерки следва да бъдат въведени с цел защита на неприкосновеността на личния живот

- Трябва да се гарантира прозрачност

- Отклоненията трябва да се премахнат

- AI трябва да бъде от полза за всички

- Нужно е да се въведе ясна отговорност за AI

Наличието на насоки е добра новина, но в крайна сметка от ЕК се очаква значително повече, като например да въведе някакъв ясен модел на отчетност. Тези насоки изглеждат като половинчато действие, тъй като оставят много открити въпроси.

На първо място, не е ясно как ЕК ще прецени дали тези насоки се следват от индустрията? Какви ще бъдат показателите, по коiто ще се гради тази преценка? Какви ще бъдат наказанията за неспазването на принципите? Къде са механизмите за докладване за "неетично" поведение и къде могат да бъдат подавани оплаквания?

Следващите стъпки за Комисията е да се консултира с индустрията и да организира различни пилотни програми в рамките на ЕС. След като тези инициативи бъдат реализирани, ще следва нов период за консултации и оценка на основните изисквания, което трябва да се случи в началото на 2020 г. В крайна сметка, рано или късно, ЕС може да се сдобие с някакви правила за разработка на изкуствен интелект.

В последните месеци Брюксел не веднъж е споделял амбициите си да бъде водеща сила в разработката на AI, но на фона на тези прекалено общи насоки това изглежда повърхностно изказване. И проблемът не е в смисъла на самите насоки, а в това, че те трябваше да бъдат издадени много по-рано.

Изкуственият интелект вече възейства сериозно върху ежедневието на хората. Дори да не го осъзнаваме през цялото време, тази технология е се вплита във все по-голяма голяма част от услугите и продуктите, които използваме. Така че, именно сега е момента, в който регулаторите трябва да действат, а не да имитират активност с подобни общи позиции.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X