Ит Проекти

Община Созопол с иновативна културно-информационна система

Computer World

Созопол е една от най-посещаваните летни дестинации по българското Черноморие. Всяка година през града преминават стотици хиляди туристи, привлечени от безбройните исторически и културни забележителности. За да улесни достъпа на гостите на града до тях и да подобри като цяло туристическото им преживяване, Община Созопол изгради иновативна културно-информационна система, която стартира на 15 юни. Проектът е финансиран от местния бюджет в рамките на проектиране и изпълнение на енергоспестяващи мерки и дейности по модернизация, реконструкция, интелигентно управление и енергиен мениджмънт на система за улично осветление на общината. 

Системата BeNet

Културно-информационната система BeNet доставя директно на мобилните устройства на туристите – смартфони и таблети - информация за събития, развлечения и местни забележителности. Сигналът се излъчва благодарение на „комуникативни“ стълбове за улично осветление, които изпращат сигнал в радиус от 70 метра. BeNet е базирана на платформа за услуги на Google, която помага на потребителите да идентифицират обекти, попадащи в съответния район на покритие, чрез Bluetooth и 3G обмен на данни.

Визитка на ИТ проекта

Име на проекта: Създаване на иновативна културно-информационна система - BeNet

Възложител: Община Созопол

Бюджет: Проектът е финансиран от местния бюджет в рамките на проектиране и изпълнение на енергоспестяващи мерки и дейности по модернизация, реконструкция, интелигентно управление и енергиен мениджмънт на система за улично осветление на общината.

Дата на стартиране и приключване на проекта: Проектът е приключен в края на пролетта 2018 г.

Категория: Местна власт

Целта на BeNet е да помага на посетителите бързо да се ориентират в богатото разнообразие от предлагани услуги и туристически забележителности, в зависимост от техните интереси и предпочитания. За целта тя поддържа три езика - български, руски и английски език, като разчита на добре структуриран интерфейс, подходящ както за местни, така и за чуждестранни туристи.

 

За гостите на града

Иновативната информационна система улеснява достъпа до културно-историческото наследство на Община Созопол, като обединява местните забележителности, археологически находки, църкви, параклиси и музеи в „Обиколка на Созопол“ / „Tour de Sozopol“. BeNet ще предоставя на туристите информация за обектите (къде се намират, как да стигнат до тях, какво могат да видят, данни за контакт, снимки) по атрактивен и разбираем начин. Освен това системата ще дава и възможност за автоматично регистриране на всяко посещение и споделяне на впечатления в социалните мрежи.

„Обиколката на Созопол“ ще награждава гостите на града с виртуални значки. Туристите, които посетят 30% от обектите, включени в обиколката, ще получават бронзова значка, за 60% от обектите значката е сребърна, а за 100% получават златна значка. 

За бизнеса

Информационната система е от полза и за малкия бизнес на територията на общината, тъй като предлага модерен, бърз и лесен начин търговците да информират туристите за услугите, които предлагат. След създаване на профил в платформата, всеки може да представи своето предложение към туристите, като посочи къде се намира, опише какво предлага и представи ключови особености на продукта или услугата си. Системата дава възможност за използване на снимки и предоставяне на информацията също на три езика – български, руски и английски. Към момента информацията се появява в BeNet в рамките на 24 часа след нейното въвеждане.

Предимствата при използване на системата са, че местата на предлаганите туристически услуги ще могат да бъдат лесно видими, разглеждани и оценявани от многобройните туристи. При интерес туристите ще имат възможност да използват и навигация от системата до всяко от предложенията. 

Планове за развитие

Община Созопол си сътрудничи с Музеен център - Созопол за изборът на обектите в “Обиколката на Созопол“, като към днешна дата те са общо 30. Местната администрация обаче си е поставила за цел да разшири функционалностите на платформата, като системата е отворена за предложения от местните граждани и гостите на града.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X