Ит Проекти

ПФК „Левски“ гарантира автентичността на фен артикулите с блокчейн технология на ReCheck

Владимир Владков

Технологията за блокови вериги (blokchain) се използва все повече за борба с имитиращите продукти. Най-новото приложение на този метод е реализирано в България от футболният клуб „Левски“ съвместно със стартъп компанията ReCheck. ReCheck е холандска компания, която разработва иновативни IT  решения на базата на набиращата скорост блокчейн технология. Продуктите и услугите на фирмата предоставят защита на автентичност на оригинални стоки и продукти, чрез електронни носители, като впоследствие компанията разработва и блокчейн решения за управляване и споделяне на документи в защитена среда и високо ниво на сигурност.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Пилотен проект за внедряване на блокчейн в магазина за фен артикули на ПФК „Левски“

Възложител: ПФК „Левски“

Изпълнител: ReCheck

Локации: София

Стартиране/приключване на проекта: 2018

Бюджет на проекта: N/A

Категория: Търговия

Основни бизнес предизвикателства

Основните проблеми и предизвикателства пред възложителя са маркетирането и продаването за неофициални/фалшиви фен-артикули от трети лица, които не разполагат с оригиналните продукти или лиценз. Въпросните предизвикателства имат негативен ефект върху ПФК Левски/бранда и феновете - крайните потребители.

Целта и конкретните задачи в отстраняването на проблема се изразяват в представяне на решение под формата на електронни носители - NFC тагове, QR кодове, серийни номера, с които да бъдат снабдени оригиналните продукти на клуба. При максимално улеснение за потребителите, феновете сканират споменатите идентификатори със своите мобилни устройства и получават бърз достъп до информацията за артикула, с което се уверяват в неговата автентичност.

ИТ решение

Спецификата на предложеното решение се изразява във създаването на отделна дигитална идентичност за всеки продукт - подобно на дигитален близнак на артикула, с която той се идентифицира върху блокчейн. Данните за виртуалното копие не могат да бъдат манипулирани - обстоятелствената информация около неговото създаване и собственост са отразени с времеви печат достъпен за всеки, които иска да се увери в неговата автентичност.

ИТ инфраструктурата на решението представлява частна блокчейн мрежа, която съхранява информацията на децентрализиран принцип. Транзакциите за програмиране, прехвърляне и съхранение на информацията се осъществяват чрез специфично написани на целта смарт контракти (smart contracts). Софтуерната част е изразена от бекенд за администриране на профили и мобилното приложение на ReCheck. Въпреки своята специфика, блокчейн технологията е гъвкава и дава възможност, описваните решения, да бъдат интегрирани към вече съществуващи системи или други платформи под формата на плъг-ин или допълнителна услуга.

“Това е първата инициатива за регистрирането на спортни продукти в сигурна децентрализирана среда с цел ограничаване на фалшификати. В рамките на пилотния проект на избрана серия от фен артикули на ПФК Левски ще се поставят чипове, в които ще се програмират идентификатори за автентичността на изделията в блокчейн”, обясняват инициаторите на проекта.

Фенове на “Левски” могат да сканират електронните тагове с мобилните си устройства и да се уверят, че закупуват оригинални продукти на клуба. Купувачите трябва само да докоснат смартфона си до NFC чипа на изделието и да разчетат кодираната информация. “Услугата работи подобно на безконтактните карти за разплащане”, обясняват от ReCheck.

По този начин се поставят основите за развитие на иновативни цифрови услуги - например дигитален автограф и лично послание от спортисти, добавяне на видеосъдържание и управление на собственост. “Блокчейн технологията може да отвори нови възможности за развитие на отношенията между феновете и клуба, както и за ангажиране на поддръжниците с инициативи на ПФК Левски”, допълват от футболния клуб.


ПФК „Левски“ гарантира автентичността на фен артикулите с блокчейн технология на ReCheck

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Тодор Минев, маркетинг директор на ПФК “Левски”, показва как се работи с приложението. Снимка: ПФК "Левски"

“Наскоро призовахме феновета на Левски да помогнат в борбата с фалшиви фен артикули и това технологично партньорство с ReCheck е поредната ни стъпка за защита на автентичността на оригинални продукти на Левски. Радваме сме, че сме един от първите клубове в Европа, които прилагат иновации като блокчейн за дигитализация на фен артикули и за увеличаване на емоционалната им стойност", заяви за пресата Тодор Минев, маркетинг директор на ПФК “Левски”.


ПФК „Левски“ гарантира автентичността на фен артикулите с блокчейн технология на ReCheck

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Съоснователят на ReCheck Емилиян Енев обяснява предимствата на блокчейн технологията. Снимка: "ПФК Левски"

“Този пилотен проект с ПФК Левски доказва практичната стойност и полезност на нашето блокчейн базирано решение”, допълва и съоснователя на ReCheck Емилиян Енев.

Eфект от ИТ решението

  • Предоставя иновативен начин за защита на продуктова идентичност.
  • Ограничаване на възможностите за фалшифициране на продукти с максимален процент

Потенциал за развитие

Блокчейн решението на ReCheck има голям потенциал за разрастване от гледна точка на предимствата, които стоят зад блокчейн технологията за сигурна среда на изпълнение на транзакции и защита на автентичност. Към това трябва да бъде добавена и гъвкавостта на технологията за съвместимост с работещи системи.

Системата има голяма приложимост в различни бизнес сфери и индустрии със сходен проблем или в качеството на инструмент за верификация за автентичност и средство за комуникация между производител/бранд и краен потребител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X