Суперкомпютрите на IBM могат скоро да захранват системите за метеопрогнози на бъдещето. През своята поддивизия The Weather Company, IBM е сключила партньорство с Университетската корпорация за академични изследвания (UCAR) и Националния център за атмосферни проучвания (NCAR). Целта е да бъде използвана изчислителната мощ на суперкомпютрите на технологичния гигант, за да се създадат симулации и метеорологични модели не само за локални райони, а за цялото земно кълбо.

Сегашните технологични модели, които използват компютри за моделиране на метеопрогнозите, разчитат на масивни системи като урагани и циклони. Моделът на IBM и партньорите и трябва да започне да отчита по-малки събития - като гръмотевични бури, дъждове и градушки, и техния ефект върху локалната метеообстановка.

IBM и UCAR ще разработят съвместно софтуерно решение, което да върви на POWER9-базирани системи и което трябва да започне работа до края на годината.

The Weather Company ще използва тази изчислителна мощ, за да адаптира моделите на NCAR към глобалния мащаб и да настрои системата така, че да е способна да прави точни прогнози за седмици и дори месеци напред.