Ит Проекти

Българи създадоха софтуер за хора с цветна слепота

Computer World

Приложението Vision („Вижън”) за хора, страдащи от цветна слепота*, е реалност от началото на месец март и вече се употребява редовно от повече от 1000 човека в България и света.

Идеята за създаването на „Вижън“ се ражда в началото на годината, когато младият програмист Даниел Георгиев получава мейл с линк към реклама на очила за далтонисти. В този момент на известният вече създател на софтуера IRIS („Айрис“), който прави мониторите полезни Даниел Георгиев, му хрумва да пресъздаде софтуерно принципа чрез настолно приложение, позволяващо индивидуална настройка и чрез което хора, страдащи от цветна слепота имат шанса да виждат отново цветове и нюанси при ежедневната употреба на компютри и смарт устройства.

Сред създателите попадат и Васил Альошин, който се е заел с маркетинга и продажбите на „Вижън“, както и Стефан Кръстев, който набляга на социалната ориентираност на проекта, чрез готовността си да го предложат напълно безплатно на своите сънародници. Отворена стои поканата и към училищата и институциите в България да се свържат с екипа на „Вижън“, за да получат своите безплатни копия на софтуера, както и кодове за активация.

Предвижда се потребителите извън България да заплащат минимална такса за ползването на „Вижън“.

Според създателите на софтуера, „Вижън“ предоставя възможности за индивидуална настройка, употреба на различни филтри в зависимост от типа и степента на цветна слепота, която всеки може да определи сам отново с негова помощ. Разработчиците на „Вижън“ са категорични, че той прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е с пълна съвместимост с Windows, а в момента се разработва и разширение специално за Google Chrome.

Потенциалните потребители на „Вижън“ по света са 300 милиона души с различна форма и степен на цветна слепота, твърдят създателите на продукта. Поради своето „по-специално зрение” огромна част от тях се сблъскват с ежедневни предизвикателства, цветовото разпознаване например е основен инструмент на началното и предучилищно образование, а голяма част от далтонистите срещат трудности пред заемането на множество длъжности и професии в различните държави.

„Цветно зрение за цветни хора!” е един от слоганите, чрез които от „Вижън“ се стремят да накарат хората със „специално” цветно зрение да се чувстват още по-специални, виждайки света, както не са го виждали досега и откривайки нови цветови хоризонти. 

В началото на годината Samsung демонстрира в София приложение, позволяващо компенсиране на дефицит на цветното зрение, при гледане на телевизия. Програмата, наречена SeeColors, провежда бърз тест на цветното зрение на потребителя и калибрира изображението в зависимост от резултата. Приложението е разработено в партньорство с унгарската фирма Colorlite и е предназначено за смартфони на Samsung и смарт телевизори с операционна система Tizen.


* - Цветна слепота или дисхроматопсия е дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособността да се разграничават определени или всички цветове.

Понякога на български като синоним се използва думата далтонизъм, въпреки че всъщност терминът означава точно определен вид цветна слепота — деутеранопия. Терминът произлиза от името на английския химик Джон Далтон, който сам страда от това зрително нарушение и първи го описва. Далтонизмът е частен случай на цветната слепота по отношение на зеления цвят.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X