Ит Проекти

С нови мобилни приложения Vbox7.com направи революция в България

Владимир Владков

Vbox7.com е популярен сайт за видеообмен в България и е сред предпочитаните сайтовете за забавление. Порталът е собственост на Нетинфо, водещата българска дигитална медийна компания в България, част от Nova Broadcasting Group.

По данни на Gemius, през май 2016 г., малко след пускането на новото мобилно приложение на Vbox7.com, то става мобилен лидер в България с над 1 милион потребители.

Целите на проекта

Нетинфо започна проактивно да развива мобилната платформа на Vbox7.com още през 2012 г. с оглед на изключително бързия растеж на мобилните потребители. Компанията стартира с пускането на пазара на уеб мобилна версия (уеб приложение за мобилен браузър). „Това беше най-бързият начин да се адресира значително нарастващият мобилен трафик към сайта за видеосподеляне. През 2014 г. компанията добави iOS и Android приложения към мобилния канал. Комбинацията от уеб и мобилни приложения позволи на потребителите да ползват Vbox7.com както през мобилен браузър, така и след изтегляне на приложението“, коментират от Нетинфо.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Разработка на мобилни приложения за Vbox7.com

Възложител: Vbox7.com

Изпълнител: Imperia Mobile

Стартиране/приключване на проекта: 2015/2016

Бюджет на проекта:
Бюджет: > 120 000 лева
Технологични платформи: Apple: iOS, iPhone, iPad, AirPlay, AV Foundation audiovisual media framework, Media Player framework, Core Audio/Video, Push Notifications Google: Android OS, Android Smartphones, Android Tablets, Google Chromecast, Android MediaPlayer, Google Interactive Media Adds SDK, Push Notifications Mobile Analytics: Google Tag Manager
Кадрови ресурси: 10+ човека, в това число iOS софтуерни инженери, Android софтуерни инженери, QA инженери, архитект мобилни решения, ръководител проекти

Категория: Национални ИТ проекти, изпълнени в корпоративния сектор

В края на 2015 г. компанията взема стратегическо решение за по-нататъшното развитие на мобилния канал: Нетинфо ще продължава да разработва самостоятелно мобилното уеб приложение, но следващата основна версия на приложенията ще бъде разработена от партньор с фокус върху аутсорсинга на мобилни решения - Imperia Mobile.

Проектът за разработка на мобилните приложения започва в края 2015 г. Нетинфо поставя няколко бизнес цели:

  • Балансиране на приходите и инвестициите между мобилния и десктоп канали: разпределението на посетителите на Vbox7 в зависимост от типа на крайното устройство следва тенденциите за ръст на потребителите на мобилни устройства .

  • Увеличаване на приходите от мобилния канал. Целта на Нетинфо е да увеличи значително ангажираността на мобилните потребители и да привлича нови. „Компанията бе натрупала опит с мобилните инициативи през 2012 г. и 2014 г. и разбираше нуждата от висококачествено мобилно приложение, написано специално за съответната мобилна платформа“, допълват от Нетинфо.

С вътрешни ресурси или с партньор?

Нетинфо анализира българския софтуерен аутсорсинг пазар в търсене на изпълнител, чийто фокус да е разработката на мобилни решения, споделя Емилия Христова изпълнителен директор на „Ви Бокс“ ЕАД. Нетинфо прецени своите възможности от гледна точка на фокуса на компанията върху основния бизнес и необходимостта от ноу-хау в областта на мобилните приложения. Нетинфо взе решение да работи със солиден партньор, който да може бързо да „вдъхне живот“ на визията на компанията и да създаде успешен мобилен продукт. Възлагането на разработката на мобилните приложения към Imperia Mobile допринесе за успехa на проекта.“, допълва Христова.


ИТ решение

Imperia Mobile изпълни проекта като цялостно решение, като предостави следните основни услуги:

  • Архитектура на проекта: архитектурата на мобилното решение взима предвид спецификите при предоставянето на мултимедийно съдържание през по-бавни мрежи и различни модели мобилни устройства. „Бяха направени много тестове за навременно адресиране на нефункционалните изисквания, например при 2G, 3G и LTE свързаност и при значителни загуби и закъснения. Стигна се до решение да се ползват адаптивни алгоритми за буфериране. Този подход е тясно свързан с бизнес целите на проекта, а именно потребителите да не се отказват от услугата заради прекъсвания на видеоклиповете“, обясняват от Imperia Mobile

  • Фокус върху UX: “Управлението на проекта се водеше от основната цел и визия на Нетинфо за предоставяне на по-добро потребителско изживяване на мобилните потребители на Vbox7.com, коментира Емилия Христова. Imperia Mobile притежават експертиза в разработка на мобилни приложения спрямо изискванията на мобилните платформи на Apple и Google и спрямо спецификата на мултимедийното мобилно съдържание. Двете компании решиха да не ограничават проекта по никакъв начин и използваха най-новите технологии, предлагани от Apple и Google, а текущите софтуерни back-end системи на Нетинфо се преработиха, където е необходимо, за да бъдат оптимални при обслужването на заявките от мобилните приложения.“

  • Разработка: „Проектът се фокусира освен върху смартфоните като крайни мобилни устройства, така и върху потребителите с таблети. Екипът на Imperia Mobile разработи 4 отделни мобилни приложения - за iPhone, iPad, Android смартфони и Android таблети. Таблетните версии на приложенията са важни за Vbox7.com тъй като видеосъдържанието често се ползва на таблети, споделя Христова. И четирите мобилни приложения бяха разработени като отделни решения с фокус върху възможностите на мобилното устройство и постигане на оптимален platform-specific UX. Усилията на екипите от двете компании дадоха търсения резултат, а именно да посрещнат очакванията на мобилния потребител, който има изключително нисък праг на търпимост при некачествено предоставяне на мобилните услуги“, допълва изпълнителният директор на „Ви Бокс“ ЕАД.

  • Анализи: Успешните мобилни приложения не приключват с разработката и пускането на пазара, а с добра маркетинг кампания и постоянна обратна връзка от потребителите. „С цел постоянно подобряване на мобилните приложения, Imperia Mobile разработи функционалност за Mobile Analytics интеграция чрез Google Tag Manager, обясняват разработчиците. Тази интеграция позволи на Нетинфо да анализира в детайли удобството и UX на мобилните приложения и позволява навременно да се локализират евентуални проблеми и възможности за подобрения в процеса с комуникация с мобилния потребител.“

  • Оптимизация на разходите: благодарение на установените процеси по разработка и devops на Imperia Mobile, усилията на екипа бяха изцяло фокусирани върху доставяне на добавена стойност за проекта, с изключително високо ниво на автоматизация на процесите. Процедурите по създаване, разгръщане и подготовка на тестови среди бяха автоматизирани, което доведе до намаляване със 70% на тези усилия и позволи разработчиците на Imperia Mobile да увеличат с 50% отделеното време за разработка на функционалности, коментират от компанията.


Бизнес резултати

Vbox7.com започва да жъне плодовете от своята инвестиция още от първия ден на официалното пускане на мобилните приложения, отчитайки значително повишаване на удовлетвореността както на крайните потребители, така и на рекламодателите. В рамките на първия месец след пускането на приложението са регистрирани 4000 нови изтегляния на ден, а мобилните гледания на видео са се удвоили от 120 000 на 260 000. В момента общият брой сваляния на мобилните приложения е над 1 000 000, считано от старта на инициативата през 2014 г.

Научени уроци

Най-важният резултат от проекта е доказаното желание на българските мобилните клиенти да преминат от уеб към използване на приложения. Това е добър урок за българския B2C бизнес – че мобилните приложения в България вече не са нещо, което не заслужава внимание и е странична необходима инвестиция. С добро техническо изпълнение, добра маркетинг кампания и детайлно ниво на мобилни анализи, мобилният канал се превръща в задължителна част от интерфейсите, които поддържа дадена платформа.

Потенциал за развитие

За мобилните приложения на Vbox7.com е налице установена програма за развитие за 2017 г, която е изцяло фокусирана върху още по-доброто изживяване на потребителя. В нея се включват прилагане на технологии за оптимизация на предоставянето на съдържанието, както и допълнителни функционалности за анализ на поведението на мобилните потребители.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X