Ит Проекти

Сградни технологии на Siemens пазят експонатите в музей в Париж

Computer World

Сградните технологии на германския концерн Siemens гарантират комфорта на посетителите и пазят експонатите във Fondation Louis Vuitton Museum в Париж. 

Музеят на фондация Louis Vuitton (Fondation Louis Vuitton Museum), проектиран не от друг, а от прочутия американски архитект Франк Гери, се отличава не само с новаторски дизайн на сградата с площ от 11 000 кв. м., но и с техническа инфраструктура, която е спечелила множество награди. Тя включва най-съвременните сградни технологии, предоставени от Siemens. 

Грандиозният частен музей е рожба на въображението на Бернар Арно - милиардер, покровител на изкуствата и председател на Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), публично търгуван френски холдинг, който притежава мажоритарни дялове в повече от 60 луксозни марки. Приличащата на скулптура сграда е обвита в стъклени платна, високи до 46 метра. През масивното входно антре се влиза в 12 изложбени зали, всяка с различна форма и големина. 

Музеят е представял предимно изкуство от 20-ти век, откакто бе открит в края на октомври 2014 г. В първата си година Fondation Louis Vuitton Museum счупи рекорд от над един милион посетители - изключително постижение с оглед на силната конкуренция от множеството други културни забележителности във френската столица. 

Всяка година три големи специализирани изложби привличат допълнително посетители. Сегашната („Икони на модерното изкуство – колекцията на Шчукин“, която продължава от 22 октомври 2016 до 20 февруари 2017) е посветена на Сергей Шчукин, един от най-големите колекционери и покровители на френското изкуство от началото на 20-ти век. С голяма гордост Жан-Пол Клавери, съветник на Бернар Арно, обяви пред агенция Франс прес, че това ще бъде историческо събитие, което светът едва ли ще види отново в близко бъдеще. Той може би е прав, защото това е първият път, в който 130 шедьовъра от колекцията на Шчукин, включително импресионисти, пост-импресионисти и модерни творби, могат да бъдат видени заедно извън Русия. Специален акцент се поставя върху изкуството на Моне, Сезан, Гоген, Русо, Матис и Пикасо, допълнено от произведения на Дега, Реноар, Тулуз-Лотрек и Ван Гог. С други думи, някои от най-новаторските и визионерски колекции на своето време. 

Музеят разполага с най-ефикасната система за управление на сгради, благодарение на мерки като ситопечат върху стъклени повърхности, за да се намали слънчевата радиация, изолация с висока ефективност и геотермална отоплителна и охладителна система от Siemens.

„Екипът на Siemens успя да поддържа температурата вътре в сградата, използвайки енергия от подпочвени води с температура 12 градуса по Целзий“, коментира Франк Валадо, оперативен директор на фондация Louis Vuitton.

В комбинация с РХС станция, системата за сградна автоматизация Desigo Insight предлага напълно автоматизиран контрол на температурата и хидрометрия във всички галерии, за да отговори на изискванията за оптимално съхранение на експонатите. Системата на Siemens е интелигентна, гъвкава и интуитивна. Ясни графики, показване на тенденциите, управление на алармите, задаване на графици, отчетност и анализи позволяват лесно да се контролира цялата сграда и многобройните й функции.

„След задълбочен анализ решихме да изберем решението на Siemens, защото това е най-ефикасната система на пазара. Друг фактор, който ни убеди, бяха експертните познания и опит на служителите на Siemens“, обяснява оперативният директор на фондацията Франк Валадо.

В допълнение музеят е оборудван със система за пожароизвестяване на Siemens, състояща се от централи Sinteso FS20 и STT20, както и аспирационни детектори Pro Sens и Тоp Sens. Множество тестове са доказали тяхната ефективност дори в помещения с много високи тавани и големи зали, характерни за този тип строителство. Договорът със Siemens включва и цялостна 24-часова поддръжка на всички съоръжения - с гарантирано време за отговор до едва 4 часа. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X