Ит Проекти

Умни очила пренасят театрални зрители в добавена реалност

Computer World

Най-новото си решение обяви на 7 октомври международната технологична компания Atos. Смарт очилата с добавена реалност, изработени от френската стартираща компания Optinvent, предават на зрителите в реално време диалога на сцената в Папския дворец в Авиньон, Франция.

Технологията позволява на зрителите да се насладят на постановките „Крал Лир“ и „Retour á Berratham“ на английски, френски и китайски език благодарение на свързаните чрез сигурна интернет връзка очила.

Партнирайки си с френската културна организация Theatre in Paris, Atos планира да доразвие технологията. Следващата година по време на фестивала в Авиньон посетителите ще могат да преживеят спектаклите и чрез наслагване на 3D анимация, виртуален дъжд и добавени декори през очилата.

“Фестивалът винаги е бил център, където се срещат творби, иновации и експерименти. Чрез очилата, магията на театъра достига до различни култури, без езикът да бъде бариера. От гледна точка на цялостната ни стратегия това е идеална комбинация между новите технологии и театралното изкуство като съчетава най-доброто от двата святa. А ние всички имаме нужда точно от това“, казва Пол Рондин, управляващ директор на Фестивала в Авиньон.

„Нашата амбиция, още от създаването ни през 2014 година, е да отворим вратите на театрите към възможно по-голяма аудитория. Така дори зрителите, които не говорят френски език, имат възможност да се насладят на постановките. Решението за добавена реалност (augmented reality), което представихме съвместно с нашия партньор Atos в Авиньон, ни позволява да разширим услугите си и по този начин създаваме на гостите и зрителите едно незабравимо, революционно преживяване“, споделя Карл де Понсин, президент на Theatre in Paris.

„В Atos вярваме, че иновациите се раждат с цел да обединят хора, бизнес и технологии. След 13 летни и зимни олимпийски игри, на които Atos е технологичен партньор от 1992 година, компанията е лидер в предлагането на нови преживявания на зрителите, поддържане на ИТ функциите на мащабни спектакли и сигурна виртуална среда за всички устройства по време на живи предавания“, обобщава Стив Пеге, директор „Иновации“ в Atos.


Умни очила пренасят театрални зрители в добавена реалност

© Computer World, Computerworld.bg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X