Ит Проекти

Клиентите на Societe Generale Expressbank банкират защитено

Computer World

Групата Societe Generale Expressbank (SGEB) е една от десетте най-големи финансови институции в България, част от международната Societe Generale Group. В нея влизат банката Societe Generale Expressbank и нейните дъщерни дружества – Sogelease България, Societe Generale Факторинг и асоциираното й дружество – животозастрахователната компания Sogelife България. Заедно със своите 1 500 служители, Societe Generale Expressbank се стреми  да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия.

  • 99,74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
  • 26 млн. лв. нетна печалба за 2013 г.;
  • 170 млн. лв. нетен банков доход за 2013 г.;
  • 4 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2013 г.;
  • 149 офиса;
  • повече от 400 000 клиенти.

Предизвикателства

С постоянното развитие на технологиите се увеличава съответно и киберпрестъпността в световен мащаб. За голяма финансова институция като Societe Generale Expressbank е приоритетно да гарантира сигурността на операциите и услугите, които предлага на клиентите си, както и допълнително да даде възможност на всеки клиент да защити допълнително устройството, което използва за достъп до онлайн банкови услуги. Именно това е причината да предложим въвеждането на новия софтуер Trusteer Rapport, който позволява на всеки клиент, ползващ онлайн банкиране на SGEB, да защити допълнително връзката между неговия компютър и банката, уточниха от финансовата институция.

Визитка на ИТ проекта

Име на проекта: Внедряване на Trusteer Rapport

Възложител: Societe Generale Expressbank

Изпълнител: IBM Trusteer

Приключване на проекта: 2014 г.

Категория: Национални ИТ проекти в корпоративния сектор

Цели и конкретни задачи

Целта на въвеждането на тази нова програма в банката е да даде възможност на клиентите да се чувстват допълнително защитени извършвайки операции през своето онлайн банкиране и по този начин да отстрани риска от зловредна външна намеса.

Societe Generale Expressbank в партньорство с IBM предлага на клиентите си възможност да изтеглят Trusteer Rapport. Програмата е безплатна само за клиенти на банката, които ползват платформите за електронно банкиране и е лесна за инсталация и употреба, разкриха от финансовата институция.

Trusteer Rapport е софтуер, който защитава онлайн банковата сметка на клиентите, създавайки тунел за сигурна връзка между клиентския компютър и сайта на банката. По този начин програмата блокира опити да бъдат реализирани финансови измами.  
Trusteer Rapport засича процеса по инсталиране на зловреден финансов софтуер и го блокира. Дори и такъв софтуер да е вече инсталиран на клиентския компютър, програмата блокира всички негови опити да се намеси в използването на интернет браузъра и онлайн банковите сесии на потребителя. 

ИТ решението

„Към настоящия момент всички финансови институции в България са изправени пред сериозни атаки, свързани с измами посредством хакерски атаки. Обществена тайна е, че такава кампания съществува в страната ни от началото на 2014 г. Като една от големите финансови институции в България, ние в Societe Generalе Expressbank трябваше да реагираме проактивно, за да защитим сигурността на каналите ни за електронно банкиране и най-вече сигурността на финансите на нашите клиенти. В тази връзка проучихме възможните технически решения и добрите практики в групата на Societe Generale и се спряхме на IBM като доказан производител на продукти в сферата на сигурност. Trusteer Rapport е продуктът, който чувствително подобри сигурността на финансовите транзакции на нашите клиенти”, обясниха от банката.

Societe Generalе Expressbank уточниха, че се е наложило да направят промени в Internet Access Point инфраструктурата  за имплементирането на Trusteer Rapport.

Ключова част от разработката и прилагането на продукта са били доработките във Front-end частта на електронните банкирания, както и част от DNS сървърите на банката, за което са получили съдействие от страна на Trusteer.

Работата с продуктите на Trusteer e лесна и удобна, коментира Тодор Кунев, специалист „Информационна сигурност” в Societe Generalе Expressbank - Потребителски-ориентирания интерфейс на Trusteer Management Application (TMA) платформата позволява да се получи визия в реално време за това колко от клиентите на електронни банкирания са засегнати от финансови зловредни софтуери, инсталирали Trusteer Rapport и идентифицирани с компрометирани сесии и много други функционалности. Възможностите за репорти са гъвкави и удобни, а поддръжката на Trusteer е адекватна и бърза.

След реализирането на проекта са създадени процеси за:

- Блокиране на транзакции към „известни мулета”;

- Ранно известяване на всички засегнати от финансови вируси клиенти с инсталиран Trusteer Rapport на компютрите.

- Комуникация с клиенти и отдалечена поддръжка от страна на Trusteer за подобряване работоспособността на решенията.

Eфект от ИТ решението

Чрез имплементирането на Trusteer Rapport, дори най-скептичните клиенти спрямо използването на онлайн банкиране получават една допълнителна сигурност при използването му.

Програмата защитава клиентите на банката, като:

  • Предотвратява инсталирането на зловреден финансов софтуер върху компютъра на ползвателя;
  • Защитава от заразяване със зловреден софтуер при посещение на интернет сайтове или използване на заразени програми;
  • Спира фишинг атаки, като така предотвратява кражба на данни и финансови средства;
  • Обновява се автоматично, като предпазва от най-новите заплахи

Trusteer Rapport е допълнително ниво на защита към антивирусната програма, която клиентът вече използва, и е специализирана в защитата срещу финансови онлайн измами. Това не означава, че клиентът трябва да се откаже от защитата, която му предлагат антивирусните програми. Съществуват много други вируси, срещу които трябва да използват лицензирани антивирусни програми, посочват от банката.

IBM  Trusteer (компанията-създател на програмата) своевременно комуникира с екипа на банката информация за последни заплахи, като по този начин позволява да бъдат взети допълнителни превантивни мерки за защита. 

„След стартиране на продукта Trusteer Rapport и оповестяването му в публичното пространство и нашите електронни банкирания, само за месец над 20 000 наши клиенти банкират защитени от продукта.

Към днешна дата Trusteer Rapport е инсталиран на над 200 компютри, които вече са били засегнати от финансов зловреден софтуер. При всеки от този тип вирусите са блокирани и премахнати успешно.

Свързахме се с над 200 клиента, за да ги информираме, че върху компютрите им са засечени и блокирани финансови вируси”, разкриха от банката.

От Societe Generalе Expressbank подчертаха, че активно работят по внедряването на други продукти от портфолиото IBM, които ще позволят на банката да предостави на клиентите си неприкосновеност на извършваните от тях финансови транзакции.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X