Ит Проекти

ЕТ Алекс - Александър Спасов оптимизира дейността си с ERP

Computer World

ЕТ Алекс - Александър Спасов се занимава с производство и търговия на риба, рибни продукти и морски деликатеси. От компанията посочват, че разполагат с най-голямото и модерно специализирано предприятие в бранша у нас. Фирмата внася прясна риба от големи скандинавски партньори, като някои от тях дори дават ексклузивни права на компанията за България. В същото време тя е заела пазарна ниша като доставчик на рибни продукти в Гърция.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: Внедряване на интегрирана система за управление на бизнеса от клас ERP - EnterpriseOne

Възложител: ЕТ Алекс - Александър Спасов

Изпълнители: ERP.BG, в партньорство с Ай Ти Си Консулт ЕООД

Дата на стартиране: 12. 2012

Дата на приключване: 05.2013

Категория: Национални ИТ проекти, изпълнени в корпоративния сектор

Фирмата има клиенти за продуктите си с марката "Алекс фиш" в цялата страна. Разчита на собствена дистрибуция. Основен доставчик е на Sushi Happy и веригата пицарии Виктория.

Компанията се отличава с надеждност, коректност, бързина и качество. От там посочват още, че за разлика от повечето фирми в бранша, "Алекс фиш" предлага на своите клиенти прясна, незамразена риба на достъпна цена. Компанията разполага с фабрика с площ над 3000 кв.м, която включва производствени халета, хладилни складове, магазин, инвестирала е в най-модерни машини за производство на риби и рибни деликатеси. Освен това работи с изпитана, дългогодишна технология за производство на такива продукти.

През последните години компанията се разраства с бързи темпове, броят на поръчките и клиентите се увеличава. Всичко това е наложило инвестиция в 

ERP, което да подобри организацията на работата

и да повиши ефективността. От ЕТ Алекс - Александър Спасов набелязват няколко основни проблема, които трябва да бъдат решени от новия продукт.

На първо място е нуждата от проследимост на годността на партидите. Големият асортимент от продукти, които предлага фирмата, само допълнително усложнява тази задача. Интелигентното оптимизиране на доставките помага и за елиминирането на залежаващите стоки.

Автоматизирането на продажбите онлайн е друга желана функционалност. Преди въвеждането на софтуера стоките са били въвеждани и приемани ръчно. Информационната система било необходимо да притежава и друго важно свойство – да позволява лесно проследяване на вземанията. Едно такова решение трябва да гарантира видимост на често купувани продукти за всеки клиент, като тази информация да бъде достъпна бързо и лесно при позвъняване на клиента – видима в досието на клиента, както и възможност за лесно създаване на сходни или повтарящи се поръчки. В тази връзка ERP системата трябва да е свързана с уебсайта и да обединява различните комуникационни канали (телефон, електронна поща и т.н.).

Не на последно място, едно специализирано корпоративно решение трябва да позволява по-добро планиране на процесите в предприятието, свързани с необходимите материали и възможностите за офериране на база технологии. Все пак затрудненията свързани с технологичния процес могат да оказват ефект върху себестойността на продукцията. 


ЕТ Алекс - Александър Спасов оптимизира дейността си с ERP

© Computer World, Computerworld.bg

EnterpriseOne Small Business

От компанията посочват, че спецификите на бизнес процесите й, както и необходимостта от различни дистрибуционни канали са я изправили пред предизвикателството при откриването на достатъчно гъвкава ERP система, която може да бъде съобразена с всички изисквания. “Направихме внимателен подбор измежду голям брой участници, като търсихме продукт, който да обединява достъпна цена, богата функционалност и да е съобразен с бизнес процесите в нашата организация – споделят от Алекс - Александър Спасов. – Българският софтуерен разработчик ERP.BG успя да отговори на всички тези важни условия, предоставяйки ни едно решение, което напълно съответства на необходимостите ни.”

Фирмата се спира на продукта EnterpriseOne Small Business, предназначен за малки и средни фирми. Основните модули, които са били внедрени са: Клиенти, Логистика, Производство, Финанси и Обединени комуникации. От там още допълват, че едно от предимствата бе, че решението не налага допълнителна инвестиция за закупуване на ИТ оборудване и поддръжка на специализиран ИТ персонал. Това е важно, тъй като благодарение на тази характеристика на продукта офисите и магазините на компанията са с гарантирана самостоятелност както един от друг, така и от централата.

По-добър контрол, по-добра комуникация

Модул Обединени комуникации се е оказал много полезен от гледна точка на оптимизирането на бизнес процесите във фирмата. ЕТ Алекс - Александър Спасов възлага в проекта по внедряване на ERP системата и създаване на контактен център, чиято дейност да бъде приемане и въвеждане в системата на поръчки. Телефонната централа е свързана с EnterpriseOne и при позвъняване на клиент дава възможност за бърз достъп до Журнал на клиента. По този начин търговците на момента проследяват досегашните му поръчки и статуса на плащанията му. Служителите вече имат видимост на често купувани продукти за всеки клиент, като тази информация се достъпва бързо и лесно – само при позвъняване на клиента.

Един от основните ефекти, които компанията е постигнала, благодарение на внедреното софтуерно решение е оптимизирането на процесите по планиране на складовите наличности и снабдяването, както и значително подобреният контрол на логистиката като цяло. “В момента производството ни е съобразено с клиентските поръчки и по този начин можем с точност да планираме суровините, необходими за производството, както и да определим реалната себестойност на продуктите, още преди да бъдат произведени – споделя Димитър Спасов, управител на фирмата. – Това дава допълнителна  възможност на търговците за офериране на база технологии.“

По отношение на финансите, ръководството споделя, че вече получава много по-пълна картина на бизнеса и се оптимизира процесът на взимане на управленски решения: “ERP системата дава възможност да се създават счетоводни справки по всяко време – вече не е необходимо да се чака отчетен период за да може да се извлече нужната информация – споделя впечатленията си Мариела Палашева, главен счетоводител във фирмата. 

В резултат на проекта онлайн магазинът на компанията се интегрира с ERP системата, като по този начин може да извлича в реално време информация за наличностите, а клиентите на компанията могат да проверяват кой продукт е в наличност и да извършват поръчки директно през електронния магазин.Служителите пък могат да обработват поръчките директно през ERP решението. Прехвърлянето на информацията между двете системи се осъществява автоматизирано, което спестява много време на екипа на "Алекс фиш" и подобрява удовлетвореността на клиентите.

„Всичко това несъмнено ни спестява много време и ни помага да обслужваме по-бързо и по-голям брой клиенти, като в същото време подхождаме индивидуално към нуждите на всеки отделен клиент“ – споделят от ЕТ Алекс - Александър Спасов.

„След внедряването на EnterpriseOne обслужването на клиентите ни осезателно се подобри – заключава Христо Спасов, търговски мениджър в компанията. – Вече можем да правим моментални справки за най-често поръчвани продукти, всички цени и отстъпки, специално договорени с тях, както и друга важна информация, са видими още при позвъняването на клиента. Освен това виждаме пълната история на издадените им фактури и получените плащания, текущи задължения и просрочени вземания.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X