Ит Проекти

Stone Computers изпълни четири големи IBM PureFlex инсталации в България за година

Computer World

Стефан Станчев

За малко повече от година имаме четири големи и няколко по-малки по-мащаб проекта в България с решенията IBM PureFlex Systems. Това разкри Ивайло Николов, директор “Техническа дирекция” в системния интегратор Stone Computers, по време на родния анонс на обновленията в портфолиото от облачни решения на Голямата синя . Два от тези проекти са в телеком оператори, един е в тютюнев холдинг, а последният - в банка. Припомняме, че първото поколение IBM PureSystems решения беше обявено през април 2012 година.

Ивайло Николов, директор “Техническа дирекция” в Stone Computers

Проектите

1.

Първият проект е резултат от партньорството на Stone Computers със софтуерен системен интегратор и е реализиран в един от водещите телеком оператори в България. “Проектът възникна в отговор на нуждите от създаване на DR (disaster recovery) център на системата, която интеграторът поддържа в момента – обясни Ивайло Николов. - Този DR център трябва да бъде в друг град, на друга тектонична плоча и т. н. Системният интегратор трябваше да търси решение за системите, които работят върху VМware и Intel-базирани ресурси. Освен това бе нужно да се изгради собствена отделна бекъп инфраструктура на билинг и CRM системите на телеком оператора. Наложи се да подходим към изграждане на интегрирано решение, което да може да им позволява от едно и също място да се управляват дисковите масиви, мрежовата инфраструктура, SAN мрежата, както и изчислителните системи.” 

В рамките на разговорите с клиента си от Stone Computers са направили и един оптимизационен проект. “PureFlex решението дава възможност за намаляване на вноските за поддръжка. Едва за няколко години проектът може да се изплати само от поддръжката”, подчерта Николов.От телекома са разполагали с огромни дискови системи от водещ световен вендор, които са били заменени с такива на IBM - Storewize V7000. Според представителя на Stone този проект е голям за мащабите на бъларския пазар. Той включва четири шасита PureFlex Enterprise, няколко шкафа дискови масиви, мрежова и SAN инфраструктура. “Всичко това се упрвлява от един IBM Flex System Manager в София и един във Варна. PureFlex решението е интегрирано в цялостната SAN среда, която е базирана на Brocade директория и в цялостната LAN среда, която е базирана на Cisco оборудване”, обясни Николов.

2. 

Второто голямо внедряване на PureFlex от страна на Stone Computers отново е в телеком оператор. То е фокусирано изцяло върху изграждане на DR система за Siebel-базирана продукционна среда. Интеграцията включва IBM Flex System Eneterpise шаси, IBM Flex System Manager, IBM Flex System с 240 нода, RISC-базирани сървъри за AIX среди, IBM Storewize V7000, IBM System Storage Tare Library, Cisco fabric SAN комутатор. “Целта на изградената среда е да позволи лесно разгръщане и репликация – обясниха от Stone Computers. - Проблемите с репликацията ги решихме, когато в двата центъра за данни (основния и DR) поставихме по една IBM Storewize V7000 система. Те се репликират на ниво дискови масиви. Изградихме и втори сайт за бекъп на системата на телеком оператора. Това допринесе за изграждането на сравнително бюджетно, според термините на IBM, решение, което да може да се развива сравнително лесно.”

3.

Според Николов основният фокус при другите два проекта е бил изграждането на т.нар. интеграция на PureFlex с VМware, т.e. използването на Flex System мениджъра за разгръщане на виртуални машини (ВМ) и използването на плъгините в IBM Storewize V7000 сториджа, за да може да се управлява през VMware среда.Третият голям PureFlex проект на системния интегратор е в тютнев холдинг, като целта е била конфигурация и оптимизация за инфраструктура за SAP ERP. В изградената системата са включени: IBM PureFlex System с IBM Storewize V7000 сторидж, IBM Flex System x240, IBM TS3100 лентова библиотека, VМware vSphere Server 5, софтуер за управление на сториджа, бекъпа IBM Tivoli Storage Manager, IBM Flex System шаси и 42U стелажен шкаф.

4.

“Четвъртият проект е в банка, която обслужва общините – разкри Николов. - Той е свързан с изграждане на нова хардуерна платформа за виртуализирани вътрешни услуги. В този проект работихме по интеграцията на PureFlex с Hyper-V на Microsoft. Интеграцията с тази виртуализационна платформа се развива и ще се развива изключително бързо. За момента обаче не е сравнима интеграцията на VMware с PureFlex с тази на Hyper-V със същата платформа на IBM, т.е. ситуацията е в полза на VМware.”Този проект включва IBM PureFlex System, IBM Flex System x240 нода, IBM Storewize V7000, IBM Flex System шаси, Flex System Manager, услуги с добавена стойност за SAN, RAID, LUN, както и хост конфигурация.

Стремеж за изграждане на частни облаци

“Много от клиентите ни показват желание да изграждане на свои частни облачни инфраструктури, за да доставят допълнителни услуги на своите клиенти – разказа Ивайло Николов. - Това го правят с цел да реализират гъвкаво провизиране на ресурси, да опростят поддръжката на системите, за да могат тези клиенти да се фокусират върху основни за тях дейности.Чрез решения като PureFlex се стремим да предоставим повече гъвкавост на нашите клиенти.  Ние сме също в процес на интеграция на PureSystems в нашия частен облак. В момента изследваме варианти за внедряване на новите решения с Hyper-V и с VМware, за провизиране на ресурси.

Тестовете показаха отлични резултати. В бъдеще това е нещо, което активно ще развиваме в нашия облак. В Stone Computers преценихме, че PureFlex и PureSystems следва да бъдат една от стратегическите насоки на организацията. В много случай конкурентната среда на пазара стимулира вендорите да предоставят едни цялостни интегрирани решения, с включени бази данни, приложения върху тях, с възможност за лесно разгръщране, лесна администрация и др.”Според Николов, използвайки PureSystems, клиентът получава възможността да управлява инфраструктурата си лесно, да оптимизира състава, който се грижи за тази инфраструктура, да не инвестира “безумно много пари” в обучения, да намали риска от това да загубва персонал. Освен това от един интерфейс можеш да управляваш голям набор от ресурси, каза още той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X