Ит Проекти

BI решението QlikView улеснява детайлните справки в Intersnack България

Владимир Владков

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име: Внедряване на BI решение QlikView в Интерснак България

Възложител: Интерснак България

Изпълнител: Balkan Services

Стартиране/приключване на проекта: ноември 2011/февруари 2012

Бюджет на проекта: под 50 000 евро

Интерснак България е част от Intersnack Group – една от водещите германски компании на европейския снакс пазар. Историята на групата започва още през 1962, когато немски предприемач пренася тайната на картофения чипс от САЩ в Европа. Днес компанията присъства в 32 държави в Европа и има над 6 хил. служители, разполага с 25 собствени фабрики, а годишният й оборот възлиза на 1,5 млрд. евро.

През 1992 г. Intersnack Group навлиза в България, когато предлага на българските потребителите уникално нов продукт – картофен чипс с марка Chio. За кратко време непознатите картофени резенчета завладяват българските консуматори. Така се поставя началото на динамичното развитие на компанията, която днес е сред безспорните лидери на снакс пазара в България с марките Чио, Чипи и Пом-Бер и № 1 в областта на чипса.

Основни предизвикателства, довели до необходимостта от внедряване на ИТ решението

Нарастващият обем на продажбите и продуктовата гама, както и големият брой търговци и клиенти са създали нуждата от решение, позволяващо бърз и лесен достъп до цялата необходима управленска информация, обединена в едно специализирано за тази цел приложение.

„Използваме ERP системата Navision на Microsoft, тя също дава възможност за справки. За целта обаче, конкретната информация трябва да се извади от Navision, да се въведе в Еxcel таблица и след това да се обработи там. Това означава, че ни бе нужно доста технологично време за всяка справка, обяснява Боян Марков, търговски директор на Интерснак България. - С QlikView спестяваме това технологично време и можем да правим анализите в различна степен на детайлност. Преди това с помощта на Excel трябваше да съставяме Pivot таблици за всяка справка, а това бе много времеемка задача. Сега буквално за 2 секунди мога да направя сравнение по даден критерий примерно за продажбите за този месец и същия период преди 5 г., или преди 3 г., добавя Марков - Приложението ни дава възможност да управляваме по-ефективно различните категории продукти, с които оперираме на пазара."

ИТ решението

Консултантите на внедрителя и мениджмънта на Интерснак България са създали приложение, което зарежда данни от Microsoft Dynamics Navision, мобилни устройства на търговците, бюджети, цели и др. Благодарение на няколко специализирани информационни табла, предоставящи синтезирани, графично представени данни, ключови показатели и справки, потребителите от различни отдели могат лесно да следят цялостното представяне на компанията, ключови показатели за дейността и с няколко клика да направят детайлен анализ до най-ниско ниво, твърдят от Balkan Services. Таблата позволяват незабавно откриване на отклоненията от желаната посока за развитие, както и причините довели до тези отклонения. Това дава възможност на мениджърите за бързо вземане на решения, базирани на точна и навременна информация. Допълнително разработена функционалност на приложението е оптимизацията и анализа на мобилната търговска дейност и цялостното планиране и следене на маршрути.


BI решението QlikView улеснява детайлните справки в Intersnack България

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

„С мобилни компютри и джобни (handheld) терминали нашите представители събират цялата информация от пазара за заявки, продажби, отчети и т.н. Тези данни постъпват в системата на Navision. QlikView осигурява аналитичните модули, които предоставят необходимите ни детайли. На аналитично ниво решението ни пести много време и сега успяваме да вземаме бързи мерки там, където те са нужни", коментира Боян Марков.

„Интерснак избра решение, внедрявано от Balkan Services, защото наличието на достоверна и навременна информация е изключително важно условие за ефективно управление на една компания по време на криза. Затова качествено и бързо изграждане на BI решение беше един от основните приоритети при започване на работата ми в Intersnack през 2011 г.", коментира Янко Кръндаров, генерален мениджър на Intersnack за България, Сърбия и Македония.

„Част от анализите, които сега можем да правим, не сме ги правили преди или сме ги извършвали рядко. Реално новите анализи с QlikView ни дават възможност за вземане на най-правилните решения, която не сме имали преди", добавя Марков.

Eфект от ИТ решението

На практика компанията не е намалила хората, които извършват анализите, но сега те получават много по-голяма лекота на работа. „В четирите ни регионални офиса има хора - технически асистенти, които доскоро през 80% от времето си извършваха анализи. Сега усилията им са насочени повече към събиране на вземания от клиенти и можем да ги използваме по-ефективно", коментира Марков.

Проектът е на стойност е под 50 000 евро и са разработени 2 приложения. Те са реализирани точно според рамката на бюджета, а след завършването му Интерснак са закупили допълнителни лицензи според предварителния план на внедряването.

Потенциал за развитие

Според Боян Марков, BI системата QlikView може да се внедри лесно и в другите страни,в които работи групата Intersnack. "Всички те ползват Navision Dynamics и надграждането с това BI решение би се реализирало толкова лесно, колкото и при нас", добавя той.

Вече се предвижда внедряване на решението и в други компании от групата, като в Румъния вече са започнали внедряване на решението, обясняват от Balkan Services. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X