Ит Проекти

ЕК стартира първата паневропейска сателитна навигационна система

Computer World

Въвеждането в експлоатация на Европейската геостационарна система за навигационно покритие (European Geostationary Overlay Service, или EGNOS) беше официално открито от вицепрезидента по транспортна политика на ЕК Антонио Таджани на 1 октомври 2009 г.

Отворената услуга на EGNOS, която е безплатна, е вече достъпна за всеки потребител, притежаващ приемник, който може да я поддържа (каквито са и повечето сателитни навигационни приемници на пазара).

Системата се състои от импулсни приемопредаватели (транспондери) на борда на три геостационарни сателита над източния Атлантически океан и Европа, свързани с около 40 наземни станции и четири контролни центъра. Наземните станции първо приемат сигнали от американски GPS сателити, след което информацията се препредава към потребителите през споменатите транспондери, които намаляват отклонението при позициониране до 2 м от реалното положение на обекта (в сравнение с до 20 м с GPS).

EGNOS, притежавана от ЕК, е първата паневропейска сателитна навигационна система. Разработена е от Европейската космическа агенция (ESA), ЕК и Eurocontrol (Европейската организация за безопасност на въздушното движение). Управлението и поддръжката на системата е поверено на френския доставчик на спътникови услуги ESSP SaS със седалище в Тулуза, с който ЕК подписа договор на 30 септември 2009 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X