Ит Лидери

Xiaomi постави рекорд за бързо зареждане на смартфон – 9 минути

Иван Гайдаров

Китайският производител на смарт устройства Xiaomi твърди, че е поставил нови рекорди, като напълно зарежда смартфон за осем минути, когато е свързан с кабел, и за петнадесет минути при безжично зареждане.

Модифициран за демонстрацията е моделът Mi 11 Pro, който се предлага с батерия 4000aMh. Компанията показа във видео, че над 200 ватовата система с кабел HyperCharge зарежда телефона напълно за осем минути, докато 120 ватовата безжична система, прави това за 15 минути.

За сравнение, след като моделът стартира през март, търговската версия се предлага със зарядно от 5000aMh. Тогава Xiaomi рекламира своето бързо зареждане за 36 минути при свързване с USB Type-C 2.0 или 39 минути при безжична връзка.

По законите на физиката има поне три различни начина за намаляване на времето, необходимо за зареждане - увеличаване на напрежението, увеличаване на тока или намаляване на съпротивлението. Все още обаче не е ясно каква комбинация точно са използвали от Xiaomi.

Към днешна дата потребителите са се приспособили към ежедневните процедури за зареждане на своите смартфони (за разлика от седмичното зареждане едно време), като често това отнема един или два часа, за да се зареди напълно стандартната батерия. Бързото зареждане беше първокласна функция на смартфоните от висок клас, но сега се превръща в още по-важен аспект от цялостното преживяване, което накара компаниите да работят усилено в тази посока, за да се откроят от конкуренцията, поне на хартия или във видео.

Видео от теста ТУК.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X