Бизнес

Продажбата на нови iPhone модели без зарядни устройства ще спести 861 хил. тона метал

Мария Динкова

Apple отбелязва, че решението на компанията да не включва зарядни устройства със своите продукти като iPhone 12 ще спести 861 хил. тона мед, цинк и калай, пише Engadget. Освен това по-малките пакети за iPhone 12 позволяват на компанията да доставя по-ефективно устройствата, тъй като могат да се поберат до 70% повече iPhone 12 кутии.

Също така в своя доклад 2021 Environmental Progress Report, който обхваща фискалната 2020 година, Apple твърди, че през миналата година е намалила въглеродните си емисии от 25,1 млн. тона през 2019 на 22,6 млн. В допълнение тя отчита и понижаване на енергийната употреба с 13,9 млн. kWh.

В отвореното писмо към доклада от компанията изтъкват напредъка, който са постигнали през 2020 в борбата с климатичните промени: "Apple стана въглеродно неутрална за нашите глобални операции и поехме ангажимент да станем въглеродно неутрални до 2030 за нашия цял отпечатък - от веригата на доставки до използването на продуктите, които произвеждаме. Същите тези продукти сега използват по-рециклируеми материали в сравнение с преди, като 40% рециклирано съдържание в MacBook Air с Retina дисплей и 99% рециклиран волфрам в iPhone 12 и Apple Watch Series 6", коментира Лиса Джаксън, вицепрезидент за околната среда, политиките и социалните инициативи.

Сред другите постижения са M1 чипа на Apple, който е създаден да бъде по-енергийно ефективен и според компанията използването на процесора в Mac Mini е намалило целия въглероден отпечатък на системата с 34%. Същевременно отчасти заради преминаването към по-енергийно ефективни зарядни устройства, 8-мо поколение iPad изисква 66% по-малко енергия. Като цяло за последните 12 години гигантът е намалил средното използване на енергия в своите продукти с над 70%.

Освен това усилията на компанията включват и веригата на доставки, където повече от 110 доставчика са поели ангажимент да използват чиста енергия.

В доклада се включват и някои инициативи, които вече са известни, като работата на центровете за данни на Apple с изцяло възобновяема енергия и скорошната инвестиция от 200 млн. долара за извличане на въглероден диоксид от атмосферата. Все пак документът дава полезна информация за усилията на компанията за опазването на околната среда.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X