Бизнес

Strategy Analytics прогнозира сериозен ръст при смартфоните за 2021

Владимир Владков

Strategy Analytics прогнозира, че приходите от продажбите на едро на смартфони в света ще се увеличат с 13% през 2021 г., стимулирани основно от задържаното заради пандемията търсене, но от повишената цена на устройствата.

Анализаторската компания публикува "моментна снимка" на своята прогноза за глобалния пазар на смартфони през 2021. Макар че пазарът на едро се сви с 5 на сто през миналата година, главно заради икономическото въздействие на COVID-19 и затварянето на магазините в много страни, анализаторите смятат, че отложения цикъл за подмяна на старите устройства, поскъпналите компоненти, както миграцията към 5G модели ще помогне за възстановяването на пазара тази година. Прогнозираният 13% ръст на приходите от доставките на едро представлява най-голямото увеличение за последните 6 г.

Strategy Analytics прогнозира сериозен ръст при смартфоните за 2021

Растящата цена на компонентите, особено на микрочиповете, ще вдигне средната цена на продаваните устройства. Същевременно водещи продукти като iPhone 12 ще подкрепя прогнозите, че стойността на пазара ще расте по-бързо от доставените количества смартфони.

"Очакваме глобалните продажби на смартфони да нараснат със 7 на сто на годишна база до 1.4 милиарда броя, а средна продажна цена на едро (ASP) да се увеличи с 6% до $294 през 2021 г., което ще осигури приходи от смартфони в размер над $400 милиарда, заяви Линда Суй, старши директор в Strategy Analytics. - Очакваме изключително добро представяне на сегмента ултра премиум устройства ($600 цена на едро и по-висока) заради супер цикъла iPhone 12, като тези модели ще допринесат до почти половината приходи за тази година", добавя тя.

Географската концентрация също е ясно видима. Над половината от приходите от продажбите на смартфони са генерирани от 4 големи пазара - Китай, САЩ, Индия и Япония. Подобна висока концентрация крие своите рискове. Рискът от намалени обеми на продажбите остава голям в Бразилия и Индия, които все още страдат от значителни последствия от COVID-19. Като цяло обаче анализаторите са умерени оптимисти относно продажбите за замяна на старите устройства и нови потребители.

Снимка на janeb13 от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X