Ит Лидери

Qualcomm отива на съд за злоупотреба с пазарно положение

Иван Гайдаров

Британска правозащитна група Which? завежда дело срещу Qualcomm, обвинявайки компанията, че използва господстващото си пазарно положение, за да завиши цената на своите продукти, което утежнява крайната цена за потребителите на смартфони. Наред с останалите обвинения, групата твърди, че патентните практики на Qualcomm са "незаконни" и допринасят за завишени цени на смартфоните.

Анабел Хоулт, главен изпълнителен директор на организацията, заявява, че стратегията на Qualcomm е "антиконкурентна" и "досега е взела около 480 милиона британски лири от джобовете на потребителите във Великобритания". Тя добавя, че делото има за цел да изпрати "ясно предупреждение" към компании, които използват "манипулативни практики".

От Which? обясняват, че ако делото успее, потребителите от Обединеното кралство, закупили устройства Samsung или Apple на или след 1 октомври 2015 г., ще могат да си възстановят между 5 и 30 паунда всеки.

Представител на Qualcomm коментира пред Mobile World Live, че "няма основание" за съдебните действия, добавяйки, че сходни искове, предявени срещу производителя, "са били ефективно прекратени" от американски съд през 2020 г.

През август 2020 г. Qualcomm спечели правна битка срещу Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), свързана с практиките на компанията за лицензиране на патенти, след като апелативен съд установи, че действията ѝ не нарушават законодателството в областта на конкуренцията. Последвалото обжалване също се провали.

В същото време обаче, Qualcomm по-рано загуби спорове с регулаторите в Корея и Тайван заради подобни проблеми и беше глобена два пъти от Европейската комисия за предполагаеми злоупотреби с пазарни позиции.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X