Бизнес

Apple иска от властите в Индия да увеличат субсидиите за износ на електроника

Александър Главчев

Индия продължава развитието на правителствени инициативи за подкрепа на производители на електроника. Миналата година стартира програма за стимулиране на износа на индийски смартфони, за които са заделени общо 6,7 млрд. долара. Сега, според Reuters, правителството обмисля нова програма за субсидиране на износители на таблети, лаптопи и сървъри с бюджет до 70 млрд. рупии (964,5 млн. долара).

Apple и други производители настояват за увеличаване на бюджета до 200 млрд. рупии, тъй като Индия все още няма база за масово производство на ИТ продукти и производителите трябва да се конкурират с безмитния внос. Междувременно, друга правителствена програма, с бюджет от около 50 млрд. рупии (за пет години), има за цел да подпомогне производството на интелигентни часовници и други електронни аксесоари.

Въпреки че по-голямата част от таблетите iPad на Apple са произведени в Китай, напоследък компанията се стреми да разшири производството си в други страни. Един от доставчиците на Apple, китайският производител на BYD, е на път да отвори производство в Индия, но правителството би искало индийската компания да изпълнява поръчките на Apple.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X