Бизнес

Последствията от Брекзит за Великобритания

Владимир Владков

Доклад, публикуван от Британската група за външна политика BFPG, установява, че повечето хора в Обединеното кралство са недоволни от това как "се е получил Брекзит". Изследването посочва, че респондентите все още са силно разделени относно бъдещата посока на страната. 27% искат по-тесни взаимоотношения с Европа с оглед ново присъединяване към ЕС, 22% искат по-близки отношения, но страната да остане извън ЕС, а 12% заявяват, че искат отдалечаването от Европа да продължи.

Както показва инфографиката на Statista.com, Великобритания твърдо е изпаднала извън всякакви рамки, но британският бизнес все още се мъчи да се справи с новите документи и софтуерни системи. Ситуацията е малко по-добра в Северна Ирландия, която технически вече не е член на Европейския митнически съюз, но "се радва" на специални разпоредби за търговия с ЕС, които приличат на тези, които важат и в рамките на митническия съюз. Британската отвъдморска територия Гибралтар никога не е била в Митническия съюз, въпреки че е постигнато политическо споразумение за нов договор, който трябва да включва подобни търговски разпоредби за Северна Ирландия.
Infographic: The Consequences Of The UK's Brexit Strategy | Statista You will find more infographics at Statista

Съгласно споразумението за Brexit и изолираната картина, показвана от тази инфографика, много неща се промениха. Някои от мерките включват изискване на митнически декларации за стоки, изпращани от Великобритания до ЕС (а също и до Северна Ирландия). Докато гражданите на Обединеното кралство, пребиваващи в Европа преди Брекзит, имаха право да останат, то сега британските граждани са загубили възможността автоматично да живеят и да работят в държави-членки на ЕС. Безвизовото пътуване в ЕС също е ограничено до 90 дни за британските пътници, но добрата новина е, че пазаруването в безмитните магазини ще се завърне след затихване на пандемията Covid-19. Може би това е подходящ начин за британците, недоволни от състоянието на нещата, да "удавят мъката си", коментират шеговито от Statista.

Снимка на stux от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X