Ит Лидери

Големите производители на чипове в САЩ искат държавна помощ

Иван Гайдаров

Американските производители на чипове предупреждават, че лидерството на страната по отношение на ключови технологии, включително 5G и 6G, е изложено на риск, ако правителството не направи значителни инвестиции в производство и научни изследвания.

Semiconductor Industry Association (SIA) отправи призив към президента Джо Байдън да предприеме "смели действия", като предостави безвъзмездни средства или данъчни отстъпки за индустрията, твърдейки, че те ще "позволят повече от компонентите, подхранващи икономическия растеж на САЩ, работните места и инфраструктурата на страната, да бъдат създавани на място".

В своята позиция от асоциацията се обосновават с опасения за националната сигурност, като добавят, че допълнителното финансиране би помогнало за решаването на редица проблеми в тази посока. Не на последно място, това би подобрило и "устойчивостта на веригата за доставки".

Ръководителите на компаниите, членове на SIA - Broadcom, IBM, Intel, NVIDIA и Qualcomm - са сред тези, които настояват за предприемането на подобни мерки. Групата твърди, че субсидиите и останалите стимули, предоставени от чуждестранни правителства, са изиграли ключова роля за издигането на глобалните конкуренти на САЩ, което поставя "технологичното лидерство на риск", когато става дума за мобилни технологии от следващо поколение, AI и квантовите изчисления.

Миналия месец, друга сходна организация - SEMI - призова администрацията на Байдън да преразгледа ограниченията за търговия с Китай, за които тя твърди, че заплашват да навредят на глобалната конкурентоспособност на американските производители на чипове.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X