Бизнес

Intel продава своя дъщерна фирма за ел. преобразуватели на MediaTek

Александър Главчев

Тайванският разработчик на процесори обяви, че се подготовя да придобие Enpirion Power Solutions, дъщерно дружество на американския гигант Intel. Планира се всички условия по сделката да бъдат изпълнени до края на 2020 г.

Стойността на придобивката, според портала Gizmochina, 2,4 млрд. юана, или около 85 млн. долара. Засега от Intel не са коментирали информацията.

MediaTek е тайванска компания, най-известна със своите ARM процесори за смартфони и таблети. Най-често чиповете ѝ се вграждат в устройства от начално и средно ниво, но асортиментът MediaTek съдържа и продукти за игрови и флагмански устройства.

Основният бизнес на Enpirion Power Solutions е разработването на импулсни преобразуватели на напрежение, включително комбинирани PowerSoC решения. Това са понижаващи импулсни преобразуватели на мощност (DC / DC преобразуватели) с висока степен на интеграция, сред които: силови ключове, дросели, PWM контролери и високочестотни филтриращи кондензатори.

PowerSoC се използват в захранващи устройства за ниски токове (не повече от 1,5 A). Асортиментът на компанията включва и класически преобразуватели на напрежение за системи с широк диапазон на входно напрежение и изходен ток до 2,5 A, както и линейни регулатори на напрежение. Те се използват в системи с минимална консумация на ток (в рамките на 0,15 A).

Продуктите на Enpirion Power Solutions се използват в много видове техника. Например може да се намерят в сървърно и телекомуникационно оборудване, домашни компютри и принтери. Първоначално компанията беше наречена Enpirion. "Power Solutions" бе добавено към името ѝ през 2013 г., когато тя беше придобита от Altera, калифорнийски разработчик на FPGA и един от най-големите в своята област. През 2015 г. пък последната бе придобита от Intel за 16,7 млрд. долара.

С придобиването на Enpirion Power Solutions, MediaTek се стреми да разшири продуктовата си гама. След приключване на сделката тайванците ще могат да предлагат на потенциалните си клиенти линия от регулатори и преобразуватели на напрежение със собствено лого върху кутията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X