Ит Лидери

Има ли светлина в тунела за Huawei в лицето на Байдън?

Иван Гайдаров

Подложеният на санкции китайски доставчик Huawei се надява "на Обединеното кралство да му бъде позволено да ни допусне обратно в своята 5G мрежа, след като Тръмп вече не е президент на САЩ". Това става ясно от интервю на шефа на британското подразделение на доставчика - Виктор Жанг - за местното издание Guardian, в което той призовава Лондон да преосмисли политиката си по отношение на 5G.

"Решението беше политическо, мотивирано от възприятията на САЩ за Huawei, а не от тези на Великобритания. Това всъщност не е мотивирано от сигурността решение, а част от търговската война между САЩ и Китай", обяснява Жанг, преди да заяви, че се надява администрацията на Байдън да възприеме различен подход спрямо този на Тръмп.

"Тревожи ме, че дискусиите в Обединеното кралство са съсредоточени върху геополитическия конфликт, а не върху това как да се подобри икономиката на страната и тя да стане отново световен лидер след Брекзит в края на тази година. Това е жизненоважно и за възстановяването на Обединеното кралство след Covid. Става дума за търговия, технологии, дигитализация и как да привлечем чуждестранни инвестиции във Великобритания", коментира още той.

Жанг отново цитира и доклад, поръчан от самата компания, който предупреждава за ужасни последици за Обединеното кралство, ако изостане в развитието на 5G. Заключението в него е, че забраната на Huawei ще доведе до точно този резултат.

Дали това преосмисляне ще стане факт, остава да видими в рамките на следващата година. Но дори да приемем, че отношението на Лондон към Huawei е донякъде следствие от американските санкции срещу компанията, подобни изявления надали ще бъдат особено положителни за развитието на отношенията между китайския доставчик и Великобритания, смятат анализатори.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X