Бизнес

Deutsche Bank предлага 5% данък за хората, които продължат да работят от вкъщи след пандемията

Мария Динкова

Изследователски екип на Deutsche Bank предлага хората да плащат 5% данъци за "привилегията" да работят от вкъщи, ако продължат в този режим и след пандемията. По този начин ще могат да се осигурят средства за подпомагане на нископлатените служители, които са загубили доходи заради кризата около коронавируса, пише CNBC.

В изготвения доклад се почва, че данък за дистанционна работа е бил необходим от години, но "заради Covid въпросът е станал очевиден".

Работата от вкъщи означава, че много хора спестяват от ежедневни разходи като пътуване, обяд, дрехи и почистване, както и вероятно харчат по-малко за социализация. Също така в доклада се посочва, че дистанционните служители "допринасят по-малко за инфраструтуратта на икономиката като все пак получават облаги".

Според специалистите плащането на данъка след пандемията ще улесни преходния процес за тези, които са пострадали от кризата около коронавируса. Глобалната икономика не е готова да се справи със загубата на личен контакт при общуването, смятат експертите. Отнело е векове да се изгради икономическа инфраструктура, която подкрепя работата на живо, и все пак рязкото пренасочване към работа у дома по време на пандемията е тенденция, която няма да изчезне.

Заради пандемията 10 пъти повече служители в САЩ работят от вкъщи, докато в Обединеното кралство увеличението е седемкратно. Същевременно проучване на Deutsche Bank разкрива, че над половината от служителите глобално биха искали да продължат да работят от дистанция между два и три дни на седмица след пандемията.

Отдалечените служители обикновено имат по-високи от средното доходи и на база на калкулация 5% данък няма да бъде усетен особено нито от компаниите, нито от индивидите, посочват експертите.

Например при примерна средна заплата от 55 хил. за дистанционен служите в САЩ, 5% данък е около 10 долара на ден - това, което биха изхарчили хората за пътуване, обяд или дрехи.

В обединеното кралство това е малко под 7 паунда на ден при заплата от 35 хил. паунда, а за Германия е малко над 7.50 евро на ден за заплата от 40 хил. евро.

Според изчисленията след Covid може да има 4,6 млрд. дни общо, през които е работено от вкъщи в САЩ, базирано на данните на Deutsche Bank. Това означава, че при 5% данък за една сред заплата ще бъдат събрани 48 млрд. долара за година. С тези средства ще могат да се платят субсидии от 1,500 долара за 29 млн. служители, които не могат да работят от вкъщи и изкарват под 30 хил. на година.

Ако се приложи същото изчисление за Обединеното кралство, то чрез данъка за дистанционна работа ще се съберат 6,9 млрд. паунда, а в Германия - 15,9 млрд. евро.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X