Бизнес

IBM и AMD ще изграждат заедно отворени екосистеми за ИИ и обработка на задачи в облака

Александър Главчев

IBM и AMD обявиха дългосрочен договор за съвместни разработки, с цел "вдигане на нивото и разширяване на предложенията за сигурност и изкуствен интелект (ИИ) на двете компании". Споразумението ще се базира на софтуер с отворен код, отворени стандарти и отворени системни архитектури за придвижване на облачната "Confidential Computing" технология на IBM в хибридни среди и поддръжка на широка гама ускорители със високопроизводителни изчислителни среди, както и важни за бизнеса възможности като виртуализация и криптиране.

За много компании защитата на чувствителни данни все още остава предизвикателство: киберсигурността в момента е най-голямата преграда за приемане, както и върховият критерий за избор на облачни доставчици, според данни на Института за бизнес стойности на IBM.

Според Gartner, конфиденциалните изчислителни среди (Confidential Computing) потенциално премахва последната останала бариера пред възприемането на хибридните облачни решения за строго регулирани бизнеси или организации, които се притесняват от достъпа на неоторизирани трети страни към данните използвани в публичния облак.

Confidential Computing е задвижвана от хардуера технология, която позволява на данните свързани с работеща виртуална машина (VM) да бъдат криптирани, включително по време на обработката на задачите. Тази способност помага да се предотврати достъпа на атакуващи, или зловредни лица до конфиденциална информация, дори в случай на пробив. Confidential Computing за хибридния облак отключва нови възможности за възприемане на хибридните облачни решения от корпорациите, особено в регулирани браншове като финанси, здравеопазване и застрахователна дейност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X